Satsa på järnvägen och en utbyggnad av Norrbotniabanan, det är angeläget för hela Sverige. Genom effektivare järnvägstransporter växer den norrländska basindustrin, som utgör en stor del av Sveriges BNP och export. Med ökad kapacitet skapas lägre transportkostnader större konkurrenskraft och bättre miljö. Norrbotniabanan måste nu få högsta prioritet i det svenka järnvägsnätets utbyggnad.
Tio miljoner ton gods - det är mycket. Om allt transporteras på väg så behövs cirka 250 000 tunga lastbilar, det vill säga cirka 700 tunga lastbilar varje dag året om. Transporteras allt på tåg så skulle det bli 150 000 järnvägsvagnar i 4 000 godståg, vilket innebär cirka 11 godståg om dagen. Det viktiga är att så stora mängder som möjligt kan transporteras på järnväg, för en bättre miljö och ökad trafiksäkerhet i Sverige. Lägg därtill att av brytningsvärdet på 25 miljarder kronor från gruvorna i norr vidareförädlas detta, till 550 miljarder kronor i södra Sverige och lika mycket till ute i Europa. Det betyder både utökade intäkter och arbetstillfällen.
En sammanhängande infrastruktur från norr till söder i ett effektivt järnvägsnät innebär att tågoperatörerna kan erbjuda marknaden lägre transportkostnader med tåg som kan lasta mer och som kan framföras med högre hastighet utan stopp. Även säkerheten ökar dramatiskt genom att man bildar dubbelspår tillsammans med stambanan genom övre Norrland. Samtidigt som koldioxidutsläppen minskas med cirka 80 000 ton om året.
Botniabanan och Norrbotniabanan är de nya transportvägarna på järnväg till och från norra Sverige. De innebär stora möjligheter att minska godstransporterna på landsväg och öka transporterna på järnväg med genomgående godsstråk till Stockholmsområdet, för reguljära godstransporter österut till Baltikum, Ryssland och Polen, samt genomgående godsstråk via Hallsberg till södra Sverige med direkt anslutning till Göteborgs hamn samt Kontinentaleuropas järnvägsnät via Öresundsbron.
Med hela den Botniska korridoren utbyggd får vi större och inbördes överlappande arbetsmarknader, ökade skatteintäkter och stärkt svensk ekonomi genom att nya marknader öppnas.
Redan i dag går flertalet kombitåg till och från Norrland men med ökad kvalitet avseende hastighet och punktlighet och ett konkurrenskraftigt pris, kommer kombitrafiken att öka. Kommunerna längs kusten och marknadens aktörer inom kombitrafiken har bidragit till utvecklingen genom att bygga ut kombiterminalerna i exempelvis Gävle, Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och Luleå och nu senast storterminalen i Rosersberg norr om Stockholm. Med Norrbotniabanan kan mängden lastbilar på våra landsvägar minska betydligt. ”Dubbelspåret” blir ett viktigt led i att öka säkerheten och reducera risken för totalstopp på stambanan genom övre Norrland.
Från politisk horisont får utbyggnaden av Norrbotniabanan en stor betydelse. Genom järnvägens infrastruktur skapas bättre utveckling av miljön, trafiksäkerheten, arbetsmarknaden och ekonomin i hela regionen, vilket gynnar hela Sverige, inklusive Stockholm och övriga storstadsområden.
Den nationella transportstrategin kräver en klar satsning på järnvägens utveckling. Visionen för godstransporterna är att både de tunga järnvägstransporterna och kombitrafiken ökar, främst tack vare Norrbotniabanan, Botniabanan och Ostkustbanan i den Botniska korridoren.
# Järnvägsinfrastrukturen är fundamental för Sveriges godstransporter och Sveriges miljö. En fortsatt upprustning av befintligt järnvägsnät med kompletterande utbyggnad såsom Norrbotniabanan, en logisk fortsättning på Botniabanan, måste vara vägledande för klarsynta politiker.
# Järnvägstransporternas konkurrenskraft måste ställas i fokus för de långväga godstransporterna.
Christer Beijbom,
fd chef SJ Gods (nuvarande Green Cargo)