Miljoner ska säkra skolan

Lärarförbundet får svar på sin debattartikel i Norrbottens-kuriren den 15 februari.

Satsar. Luleå kommun satsar miljoner för att trygga lärarförsörjningen och säkra utbildningens kvalitet, skriver skolcheferna.

Satsar. Luleå kommun satsar miljoner för att trygga lärarförsörjningen och säkra utbildningens kvalitet, skriver skolcheferna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Luleå2017-02-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan i Luleå är en välskött skola som håller hög kvalitet i jämförelse med övriga landet. Men skolan står ocksåinför stora utmaningar. I den hårda konkurrensen om behöriga och legitimerade lärare blir det allt viktigare att vara en attraktiv arbetsgivare. En framgångsfaktor är att kunna erbjuda en bra arbetsmiljö, heltidsanställningar och kollegor att samverka med. Det är den skicklige läraren som möter varjeelev, och som i samarbete med sina kollegor är avgörande för elevernas studieresultat.

För att möta de utmaningar som skolan står inför har Luleå kommun beslutat satsa 10,5 miljoner kronor på skolan under tre år. De områden som ”skolpaketet” pekar ut är framförallt en satsning på lärarnas arbetssituation, att låta lärare vara lärare, att anställa svårrekryterade kompetenser utöver ordinarie bemanning och att göra det mer attraktivt att arbeta längre genom att ge äldre lärare förutsättningar att bli kvar i yrket fram till pensionen.

Läraren har störst betydelse för hur eleverna lyckas i skolan. Ett delområde skolpaketet handlar om att ta fram en långsiktig modell för att frigöra tid för lärare att fokusera på undervisning. Det kan handla om praktiskt stöd i förberedelser för undervisning, i administrativa uppgifter och i att stötta eleverna i vardagen.

Vi ska också arbeta mer med att aktivt marknadsföra läraryrket och Luleå kommun som attraktiv arbetsgivare. Målet är att attrahera studenter,blivande lärare, befintliga lärare, men också utbildade lärare som lämnat yrket. Där behöver vi alla hjälpas åt – våra medarbetare är de främsta ambassadörerna för skolan i Luleå – både i möten med vårdnadshavare/föräldrar, barn och elever – och inte minst med blivande kollegor.

Ett intensivt arbete pågår även med att utveckla en stark elevhälsa med lokala elevhälsoteam på våra skolor. Dessa är en naturlig del, tillsammans med pedagoger, arbetslag och rektor, i det lokala elevhälsoarbetet. Elevhälsan kompletterar den pedagogiska kompetensen med uppdrag att stärka elevernas utveckling mot målen och bidra till skapande av hälsofrämjande lärmiljöer. Inom grundskolan har förstärkning skett med en utökning av kuratorer, skolsköterskor och specialpedagoger.

Digitalisering av skolan i Luleå är också ett prioriterat område. Grundskolans äldre år och gymnasiet har sedan ett par år tillbaka en dator per elev. Nu pågår arbetet med att digitalisera år 4 – 6. Målet är att alla barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg och likvärdiga förutsättningar att utveckla en digital kompetens. En framgångsrik utveckling av skolans digitalisering kräver förutom tillräcklig infrastruktur en inriktning och en strategi för hur arbetet ska genomföras. Arbetet med att digitalisera skolan följer framtagen ”IT-strategi för skolan i Luleå”.

Karina Pettersson-Hedman

Skolchef

Monica Karsbrink-Lövbom och Louice Stridsman

Verksamhetschefer för grundskolan

Läs mer om