Sveriges Åkeriföretag finns till för att stötta en verksamhet som utgör själva kapillärsystemet i transportnätet. Vi når dit inga andra transportslag når. Men för att våra åkerier ska kunna leverera året om och överallt, så behöver villkoren förbättras.
Det är chaufförsbrist i Sverige. En färsk rapport visar att drygt 3 450 förare behövs det kommande halvåret. Inför denna sommar så misslyckades 56 procent av åkarna med att tillgodose personalbehovet. Här behövs fler utbildningsplatser och ett smidigare regelverk för att tillgodose behovet.
Våra drygt 6 000 medlemsåkerier vill vara med och ta ansvar för sunda transporter. De vill också driva lönsamma företag och kunna behålla sina anställda och ge dem goda arbetsvillkor. För att detta ska vara möjligt även i fortsättningen så måste ansvariga myndigheter och politiker genomföra ett antal åtgärder.
Vi ser mycket positivt på att EU just nu tar fram ett paket med nya lagar kring vägtransporter som ska stärka branschen, förenkla företagandet och även förbättra de anställdas villkor. Och bekämpa transporter som bryter mot våra sociala och tekniska regelverk.
Vi vill också, som Transportstyrelsen föreslår i sitt förslag till regeringen, att sanktionsavgifterna för den som bryter mot kör- och vilotidsreglerna blir mer proportionella. I dag straffas även smärre liksom oavsiktliga förseelser onödigt hårt och takbeloppet för ett stort företag som upprepat bryter mot reglerna har varit för lågt.
När nuvarande regering nu bestämt sig för att fortsätta utreda frågan om en avståndsbaserad vägskatt för tunga fordon så blir vi däremot oroliga. Att beskatta fordon utifrån längden på sträckan skulle slå hårt mot både mot lokala och regionala transporter och missgynna svenska skogs- och jordbrukstransporter men också bygg- och anläggningstransporter.
Att betala olika mycket skatt beroende på var i landet man bor är inte heller något som kommer att gynna vare sig klimatet eller de företag som ansvarar för landets tunga transporter. Det kommer att slå orättvist och mot de företag som är registrerade i "fel region". Vi tror på helt andra metoder för att minska påverkan på klimatet.
Låt i stället åkerierna vara med och föreslå hur rutter bäst körs till skolor, äldreboenden och annan kommunal verksamhet. På så sätt kan åtskilliga transporter sparas in utan dramatiska förändringar. Tillåt även nattlig lastning och lossning i städerna. Det skulle skapa både mindre trängsel, högre trafiksäkerhet, och kortare tid på vägarna.
En stor del av de tunga fordonen är redan anpassade för förnybara bränslen men det saknas tillräckligt med biodrivmedel och den största andelen måste importeras. Att införa en kvotplikt som tvingar de företag som säljer drivmedel att öka andelen över tid skulle göra att fler företag vågade satsa på att investera i inhemsk produktion.
Vägnätet i norra Sverige får inte glömmas bort. Det är eftersatt. Det måste utvecklas och det måste underhållas.
Regionalt finns det utmaningar som exempelvis E 4 och E 10. E 4 och E 10 är två av de viktigaste transportlederna genom Norrbotten. Även om Norrbottniabanan blir färdigställd kommer E 4 tillsammans med E 10 att vara den viktigaste transportsträckan mellan orterna i norr och till Nordnorge och Finland.
I den nationella infrastrukturplanen för 2018-2029 som presenteras för regeringen omnämns satsningar på vägnätet i norra Sverige i mycket liten utsträckning.
Visst är järnvägstrafiken viktig, och kommer så att vara, men den kommer aldrig att kunna ersätta landsvägstrafiken för transporter i norra Sverige. Därför måste mer satsas på underhåll och utveckling av det norrländska vägnätet.
Vi behöver politiker på såväl nationell, regional som lokal nivå som tar ett gemensamt ansvar för att underlätta för att de 86 000 personer som idag sysselsätts i branschen kan fortsätta leverera de varor som du och jag behöver i våra dagliga liv.
Det är mindre än ett år kvar till valet den 9 september. Visa att ni är värda förtroendet ni söker stöd för.
Carina Ahlfeldt,
regionchef Sveriges Åkeriföretag Norr
Per-Åke Liljergren,
styrelseledamot Sveriges Åkeriföretag Norr
Anders Ökvist,
styrelseledamot Sveriges Åkeriföretag Norr