Den rödgröna regeringen konstaterar i sin nyligen framlagda livsmedelsstrategi att en förbättrad konkurrenskraft främst ska uppnås genom krav på effektivisering och mer storskalighet, i stället för bättre konkurrensvillkor.
Svenskt jordbruk är världsunikt med sin höga nivå på djurvälfärd, låga antibiotikaanvändning och miljövänliga livsmedelsproduktion. Men utan rimliga villkor flyttar svensk livsmedelsproduktion till länder med lägre ambitioner avseende miljö och djurskydd.
Sverigedemokraterna anser att Sverige behöver ha en tydlig målsättning för ökad livsmedelsproduktion med det långsiktiga målet att de livsmedel som konsumeras i Sverige också i så långt det är möjligt också bör produceras här.
När det gäller offentlig upphandling köper många kommuner och landsting i dag in livsmedel som produceras med i Sverige olagliga metoder. Vi anser att livsmedel som upphandlas offentligt ska vara producerade enligt gällande svensk miljö- och djurskyddslagstiftning, när detta är möjligt.
Sverigedemokraterna anser också att den ökande efterfrågan på ekologisk mat i högre grad ska mötas med svenskproducerade varor. Däremot anser vi inte att det behöver fastställas inriktningsmål för ekologisk produktion och konsumtion.
I vår budget föreslår vi kraftiga skattesänkningar på drivmedel för jord- och skogsbruk, en betesersättning för mjölkkor samt förbättrade villkor för småföretag. Med en sådan politik gynnas ett livskraftigt svenskt jordbruk som producerar högkvalitativa och trygga livsmedel, till gagn för både landsbygd och konsumenter.
Runar Filper (SD),
livsmedelspolitisk talesman