Stå upp mot EU:s klåfingrighet

Del av EU. Det är dags för svenskarna att inse hur viktigt EU är för oss och att vi faktiskt är en del av det. Tiden när vi brukade vifta bort olika händelser och beslut som något "de där borta i Bryssel" sysslar med är förbi, menar debattörerna.

Del av EU. Det är dags för svenskarna att inse hur viktigt EU är för oss och att vi faktiskt är en del av det. Tiden när vi brukade vifta bort olika händelser och beslut som något "de där borta i Bryssel" sysslar med är förbi, menar debattörerna.

Foto: Pia Hörtin

Luleå2017-10-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen föreslår nu ett förtydligande när det kommer till ideella föreningar och registrerade trossamfund att de ska vara undantagna från skattskyldighet. Detta är ett oerhört positivt besked, som vi stridit för länge. Men det är framför allt glädjande för alla som på ett eller annat sätt arbetar inom den ideella sektorn som slipper både ökade kostnader och mera krångel.

EU-kommissionen har kritiserat Sverige vid ett flertal tillfällen om undantaget för just ideella föreningar. EU-kommissionen menar att vårt undantag dels skulle äventyra den rättvisa konkurrensen på marknaden, dels skada EU:S interna marknad.

Mycket av Sveriges välmående har vi just den ideella sektorn och våra trossamfund att tacka för, från sportaktiviteter för barn och unga till evenemang för pensionärer. Att dessa skulle behöva betala skatt för sin verksamhet hade inte bara fördyrat utan skulle även leda till en avsevärd större arbetsbörda och därmed försvårande för många mindre föreningar och trossamfund.

Att regeringen nu förstår värdet av de ideella krafterna inom både organisationer och trossamfund är glädjande och viktigt för framtiden, ett nej till undantag riskerar att ta död på en hel sektor och försvåra att bedriva verksamhet på en ideell basis.

Att det nu höjs röster mot EU:s klåfingrighet är positivt och kommer nog finna stöd i riksdagen.

Vi kan inte ta vår suveränitet för givet utan den måste försvaras varje dag.

Den tekniska utvecklingen är en anledning till att ett förtydligande av undantaget är av största vikt och att regeringen nu tar ansvar för en så pass viktig fråga ser vi inom Kristdemokraterna som positivt. KD har alltid stått på den svages sida och att rättigheter måste skyddas mot överstatlighet. Att EU fortsätter med sitt försök till detaljstyrning av medlemsländerna ser vi som försvårande och vi måste fortsätta streta emot när EU anser sig ha bestämmanderätt över våra inhemska regler. Så länge våra regler inte försvårar frihandeln bör de beslutas på nationell nivå.

Totalt arbetar nästan en miljon människor på ett eller annat sätt med ideell verksamhet och det visar hur viktigt det är att skydda denna grupp från onödig administration som enbart är en börda utan verkligt innehåll. Regeringen skriver i sin proposition att "De anser slutligen att risken för att förslaget leder till konkurrenssnedvridning är liten."

För Kristdemokraterna är detta en självklar ståndpunkt och detta kanske är ett första steg för regeringen att inse de stora skadeverkningar skatt har, oavsett vart man sätter den eller hur liten den är.

Dennis Larsson,

Kristdemokraterna Luleå

Larry Söder, (KD)

riksdagsledamot, skattepolitisk talesperson

Läs mer om