Statligt huvudansvar för vården

Vårdreformer. I vårt förslag till budget höjs anslagen till sjukhusvården, primärvården och äldreomsorgen kraftigt. Vi vill 
också påbörja en stor reform där staten tar huvudansvar för sjukvården, skriver debattörerna.

Vårdreformer. I vårt förslag till budget höjs anslagen till sjukhusvården, primärvården och äldreomsorgen kraftigt. Vi vill också påbörja en stor reform där staten tar huvudansvar för sjukvården, skriver debattörerna.

Foto: Anders Köjs

Luleå2017-10-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns mycket missförstånd som figurerar i insändare och debattartiklar när det gäller skatten för pensionärer. Vi kristdemokrater fick igenom fem omgångar av skattesänkningar för denna grupp under den tid Alliansen hade regeringsmakten. Vi är dock inte nöjda med det utan föreslår i vår skuggbudget att skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare tas bort helt och hållet redan nästa år. Därtill föreslår vi ett kraftigt förstärkt bostadstillägg för pensionärer.

Under den socialdemokratiskt ledda regeringen har centrala välfärdstjänster inom vård, omsorg och trygghet försämrats kraftigt - trots att regeringen lovat motsatsen. Det är tyvärr uppenbart att regeringen står handfallen inför detta. Trots ett reformutrymme motsvarande hela 40 miljarder kronor för 2018 lyser de strukturella reformerna på viktiga områden med sin frånvaro. Mitt i högkonjunkturen blir det fler som står allt längre från arbetsmarknaden. Regeringen saknar en reformagenda för att de stora grupper som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden ska kunna ta sig in. I sitt förslag till statsbudget lägger regeringen till och med ned sitt viktigaste jobbförslag - traineetjänster - efter ett tre år långt haveri.

Det pågår ett svek inom välfärden samtidigt som regeringen avsätter mycket stora belopp för snedvridande byggsubventioner, en havererande arbetsmarknadspolitik, ineffektiva miljöåtgärder och olika gratissatsningar. Regeringen klarar inte att prioritera och lösa problemen med reformer på centrala välfärdsområden. Vårdköerna växer och antalet personer som får vänta mer än 90 dagar på första besöket för specialistbehandling i vården har ökat från 40 000 personer 2014 till över 70 000 personer 2017. Uppfyllelsen av vårdgarantin faller dramatiskt. Äldreboendeplatser saknas. Förra året fick mer än 5 000 äldre vänta i mer än tre månader på att få en plats i särskilt boende efter att kommunen beslutat att den äldre hade rätt till särskilt boende. Med nuvarande utveckling kommer bristen på platser i äldreboende snarare öka än minska. Samtidigt vill regeringen genomdriva ett extremt lågt vinsttak som i realiteten skulle slå ut i stort sett alla privatägda äldreboenden.

Samtidigt lider polisen av ledningsproblem och avhopp. Antalet bostadsområden som polisen betraktar som särskilt utsatta ökar. Därmed ökar otryggheten och tilliten avtar i hela samhället. Kristdemokraterna vill vända utvecklingen genom att fler poliser - som även kommunerna kan anställa – ska finnas ute bland människor. Härutöver sänker vi skatten brett för personer som arbetar, särskilt familjer. Vi gör det mer lönsamt att utbilda sig till lärare eller specialistsjuksköterska, eller ta ett chefsjobb i äldreomsorgen genom att färre ska betala statlig inkomstskatt. Utsatta grupper som unga, nyanlända och långtidsarbetslösa får inkomstskattesänkningar som gör att det blir lönsamt att ta ett jobb - kanske till lägre ingångslön om så krävs.

I vårt förslag till budget höjs anslagen till sjukhusvården, primärvården och äldreomsorgen kraftigt. Våra reformer syftar till att skapa drivkrafter och möjligheter för kommuner och landsting att förbättra vården och omsorgen och korta köerna genom fler platser på sjukhus och boenden. Vi vill också påbörja en stor reform där staten tar huvudansvar för sjukvården.

Kristdemokraterna lovar inte allt till alla. Men vi lovar att göra allt i vår makt för att infria vårt välfärdslöfte.

Aron Modig (KD),

riksdagsledamot

Anette Asplund (KD),

partidistriktsordförande i Norrbotten.

Läs mer om