Steg mot ett omfattande överstatligt regelverk

Luleå2017-06-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det på många håll i Europa behövs omfattande sociala insatser har Cecilia Wikström (Norrbottens-Kuriren den 12 juni) helt rätt i. Wikströms slutsats att välfärdsfrågorna därför behöver ta omvägen via Bryssel är däremot ett felslut. I en tid av stor prövning behöver EU koncentrera sig på sina kärnuppgifter och på gränsöverskridande utmaningar. Regelverk för föräldraledighet eller lönebildningspolitiken är inte exempel på detta.

Pressad av Europas socialdemokrati lanserade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker planerna på en "Europeisk pelare för sociala rättigheter" 2015. I april i år släpptes så de konkreta förslagen. En gemensam programförklaring för EU:s länder med ett 20-tal punkter föreslås. Det låter kanske harmlöst, men vad Wikström i sin artikel inte nämner är att kommissionen själva säger att det kommer bli aktuellt att följa upp med lagstiftning. Den sociala pelaren är med andra ord första steget mot ett omfattande överstatligt regelverk för välfärdspolitiken. Det ligger långt utanför EU:s kompetensområden och det saknar folkligt stöd.

Men det är inte bara hotet om framtida lagstiftning om de sociala frågorna som väcker oro. På samma presskonferens som den sociala programförklaringen presenteras så släpptes nämligen också ett lagförslag om föräldraförsäkringen. Även detta väljer Wikström att bortse ifrån i sin text. Om EU-kommissionens förslag blir verklighet skulle det innebära att Sverige tvingas införa en fjärde pappamånad. Denna kvoteringsiver är fel i sak, men är framförallt ingen EU-fråga.

Det är snart ett år sedan folkomröstningen om EU-medlemskapet i Storbritannien. EU behöver nu återvinna medborgarnas förtroende. Att skicka signalen till bekymrade medborgare att Bryssel nu gör anspråk på att reglera välfärdsfrågorna är att be om ytterligare problem.

Ett av EU-samarbetets fundament är den så kallade subsidiaritetsprincipen. Den innebär att beslut ska fattas på lägsta ändamålsenliga nivå. Hur Wikström och Liberalerna har kommit fram till att korridorerna i Bryssel är lägsta ändamålsenliga nivå för lagstiftning om VAB-dagar och pappamånader förefaller minst sagt oklart.

Lars Adaktusson (KD),

Europaparlamentariker

Läs mer om