När det går bra för basindustrin går det bra för Sverige. Om inte godstransporterna på räls är pålitliga går välfärden miste om viktiga skatteintäkter. Om vägnätet är i dåligt skick försvåras regionförstoring och arbetspendling. Samhällsbyggets aktörer måste bli bättre på att förklara varför satsningar på mer räls i norra Sverige är bra för hela landet. Därför vill jag lyfta tre prioriterade frågor inför Logistikdag Norr i Luleå den 1 november.
1. Säkra kompetensförsörjningen
Samtidigt som långtidsarbetslösheten ökar ser sju av tio medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier arbetskraftsbrist som ett hinder för expansion. Byggindustrin har ett behov av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt, enbart till följd av åldersavgångar.
Byggindustrin ska vara attraktiv, sund och säker. Branschens eget system för id-kontroll, ID06, stävjar svartarbete och osund konkurrens. Men även regering och riksdag behöver ta sin del av ansvaret för att säkra kompetensförsörjningen. Det är bra att regeringen lägger fyra miljarder kronor av höstbudgetens reformutrymme på etablering i arbetslivet. Men mer pengar till vuxenutbildningen är ingen mirakelkur. Liknande satsningar har tidigare riktats mot yrkesgrupper i offentlig sektor. Så kan det inte fortsätta när även bygg skriker efter folk.
2. Gör infrastruktursatsningar till en motor för bostadsbyggande
Behovet av fortsatt regionförstoring kräver att infrastruktursatsningar och nyproduktion av bostäder knyts ihop bättre. I år investeras drygt 14 miljarder kronor i olika byggprojekt i Norrbotten. Men vi ser också att den heta byggkonjunkturen kan vara på väg att kylas av. Därför behövs ett bredare helhetsgrepp kring bostäder och infrastruktur.
Systemet för såväl godstransporter som arbetspendling måste fungera. När det kommer till arbetspendling gäller det att knyta ihop städerna längs Norrlandskusten och vidare söderut. Genom en förkortad pendlingstid kan fler arbetsmarknadsregioner haka i varandra och dra nytta av varandras konkurrensfördelar. På samma sätt måste basindustrins godsstråk hänga samman, oavsett om det gäller transporter till Malmporten, Narvik eller Göteborgs hamn.
3. Sänk trösklarna till den första bostaden
Finansieringsfrågan är avgörande för alla bostadsköpare. Enligt Svensk Mäklarstatistik var till exempel snittpriset för en bostadsrätt i Luleå 16 000 kr/kvm i maj 2013. I dag är snittpriset 23 900 kr/kvm. Ökningen på fyra år motsvarar 49 procent. För att kunna ta sig in på bostadsmarknaden måste grupper som till exempel nyexaminerade studenter från LTU ges bättre förutsättningar att efterfråga en bostad. Därför är riktade stöd till förstagångsköpare bättre än regeringens subventioner till byggherrarna.
Tidigare i år passerade Sverige tio miljoner invånare. Enbart längs Norrlandskusten från Umeå till Luleå bor över 300 000 människor. Redan i början av nästa mandatperiod krävs politiska reformer som stakar ut riktningen för det fortsatta samhällsbygget.