Tryggheten ska säkras med lag och ordning

Vardagsbrott. Det är mycket allvarligt att brottsuppklaringen sjunker, skriver Tomas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet.

Vardagsbrott. Det är mycket allvarligt att brottsuppklaringen sjunker, skriver Tomas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Luleå2017-07-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Otryggheten i Sverige ökar. Antalet särskilt utsatta områden ökar och rättsstaten är på reträtt. Svensk polis saknar både kollegor, ledning och verktyg för att fullt ut kunna utföra sitt uppdrag. Sverige har en nationell polis- och trygghetskris.

Alltför många som fått bostaden eller sommarstugan länsad av kringresande ligor eller som misshandlats på väg hem en kväll möts också per automatik av att brottsutredningen läggs ned.

Det är mycket allvarligt att brottsuppklaringen sjunker och nu är den sämsta på 16 år. Under 2016 hanterade rättsväsendet 1,5 miljoner anmälda brott. Hälften av dessa skrivs av direkt, det vill säga att Polisen inte inledde någon brottsutredning. Många gånger handlar det om brott som drabbat vanligt folk, som exempelvis stölder. Det är oacceptabelt och människor riskerar att tappa förtroende för rättsstaten.

Tryggheten ska säkras med lag och ordning. Därför satsar vi på minst 5 000 fler poliser och höjda polislöner. Vi vill se en ny polisledning. Vi vill också skärpa svensk kriminalpolitik brett. En viktig del i detta är att brottsofferperspektivet ska vara vägledande. Då måste brott i större utsträckning utredas, lagföras och om bevisningen håller leda till välavvägda straff.

Att en så stor andel av alla brottsutredningar läggs ned i förtid är fel. Samhällets signal till gärningsmannen, brottsoffret och övriga medborgare uteblir. Det är särskilt olyckligt i fall då det finns ett brottsoffer som drabbats.

Därför vill vi att polis och åklagare ska prioritera vardagsbrottslighet högre. Vi vill också begränsa möjligheterna att inte påbörja eller i förtid lägga ned brottsutredningar då det finns ett tydligt intresse av upprättelse för brottsoffret. Därmed kommer fler brott än i dag utredas.

Sverige ska fungera. Det ska aldrig löna sig att begå brott; utan brott ska få tydliga konsekvenser och hederliga människor ska få upprättelse. Det är en central del i en trygghet att lita på.

Tomas Tobé (M)

Ordförande i justitieutskottet

Läs mer om