Unga kvinnors passioner pekar ut riktningen

Nya jobb. Se bara på dataspelsindustrin, som knappt existerade för tjugo år sedan. Idag finns dataspelsindustrin representerad bland de högst värderade bolagen i världen.

Nya jobb. Se bara på dataspelsindustrin, som knappt existerade för tjugo år sedan. Idag finns dataspelsindustrin representerad bland de högst värderade bolagen i världen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Luleå2017-03-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnor och män behöver ta del av framtidens möjligheter på lika villkor. Därför gör vi nu den gemensamma, regionala satsningen Passionista, för att unga, norrbottniska kvinnor ska kunna utveckla sina kreativa och kommunikativa förmågor och satsa på sådant som de älskar att göra.

Sextio procent av morgondagens jobb är inte uppfunna ännu. Det säger Paul Collard på Creativity Culture and Education och beskriver en arbetsmarknad som genomgår enorma förändringar. Redan idag finns nya spännande möjligheter, mycket tack vare digitaliseringen. Se bara på dataspelsindustrin, som knappt existerade för tjugo år sedan. Idag finns dataspelsindustrin representerad bland de högst värderade bolagen i världen.

Digitaliseringens möjligheter till för alla

Både i Norrbotten och internationellt finns många exempel på nya kreativa företag och branscher, och det är förmodligen bara början. Men samtidigt måste IT-området bli mer jämställt och fler kvinnor behöver delta i utvecklingen av digitaliseringen och dess möjligheter. Digitaliseringskommissionen har lyft fram att andelen kvinnor behöver öka, både bland de sökande till naturvetenskapliga/tekniska ämnen och inom IT-yrken och IT-utbildningar. Det gäller även i vårt län.

Utgångspunkt i unga kvinnors passion

Tillsammans med Vinnova lanserar vi därför den regionala satsningen Passionista – ett initiativ där unga tjejer får chans att utveckla sina idéer, med utgångspunkt i deras egna tankar, drömmar och passioner. Den 8 april manifesterar vi detta på idégenereringseventet Passionista på Vetenskapens Hus i Luleå. Då kommer vi tillsammans att arbeta i workshops och få inspel från etablerade entreprenörer med målet att utveckla förslag på utbildningar, yrkesområden mm. Det kan handla om innovationer och lösningar inom teknik och digitalisering, eller inom andra områden som dessa unga kvinnor själva definierar som viktiga för framtiden.

En Passionista satsar helhjärtat

Enligt vår definition är en Passionista en ung kvinna med tydliga mål, en tjej som lever ut sina drömmar och helhjärtat satsar på sina idéer för att kunna leva på det hon är intresserad av och brinner för. Det är sådana individer som framtidens arbetsmarknad kommer att efterfråga. Människor med ett entreprenöriellt mindset som kan se innovativa möjligheter och omvandla sin passion till nya yrkesområden.

Förmåga att hitta nya, innovativa affärsmöjligheter är avgörande för vårt läns framtid. Men avgörande är också att vi lyckas skapa ett jämställt län med lika stora möjligheter för alla att förverkliga sig själv. Vår utmaning är att hitta nycklar som ger unga tjejer förutsättningar och förmågor att skapa framtidens jobb. Med vår gemensamma satsning på Passionistas vill vi stödja denna utveckling och lyfta unga, norrbottniska kvinnors innovationskraft.

Anna Lindberg

Regional utvecklingsdirektör

Region Norrbotten

Hanna Weinmar

Projektledare Passionista

VD, Sigmar Metodbyrå

Niclas Jonsson

VD

Almi Företagspartner Nord

Gry Holmgren Hafskjold,

VD

LTU Business

Malin Lindberg,

Biträdande professor i genus och teknik

Luleå tekniska universitet

Josefin Wäppling Bernardzon

Regionchef

Ung Företagsamhet

Peter Parnes

Professor, Luleå tekniska universitet

Ägare Parnes Labs

Agneta Hedenström

Rektor

Ägare Agneta Labs

Läs mer om