Människor i hela landet ska kunna ta del av studieförbundens möjligheter. Från bruksort och landsbygd till tätort och storstad. Folkbildningen ska arbeta för att nå fler människor och finnas nära där människor bor. Så vill ABF ha det i framtiden också. Men kommer det att vara möjligt?
ABF är i dag det ledande studieförbundet och vi finns i hela landet. Vår närvaro i Norrbotten gör oss till en viktig aktör i samhället med bland annat läxläsning, språkcirklar, föreläsningar och kulturprogram. Vi tror på idén att människor fritt ska kunna söka kunskap, bilda sig och växa tillsammans.
Det här vill vi fortsätta göra. Men det arbetet hotas nu. Folkbildningsrådet som fördelar statsbidraget till studieförbund som ABF vill göra om fördelningssystemet på ett sätt som riskerar att ge ABF klart sämre förutsättningar att verka i Norrbotten. Om systemet görs om på det sätt som föreslås kommer ABF tvingas minska sin närvaro på många platser i landet.
Det finns ett fundamentalt tankefel i det nya förslaget, där det antas att vi arbetar på samma sätt i hela landet. Folkbildningen kan inte fjärrstyras och det är olika förutsättningar och det krävs olika resurser att anordna studiecirklar, kulturprogram och mötesplatser i glesbygd, landsbygd, förort eller storstad. Men oavsett var i landet man bor så växer kraven på individen att skaffa sig kunskap och kompetensutveckling för att hänga med eller ta sig in på arbetsmarknaden och delta i samhällsutveckling.
De sociala, ekonomiska och kulturella klyftorna växer. Vi måste ges förutsättningar att nå de människor som står längst bort från makt och inflytande, de med kortas utbildning oavsett var i landet man bor. Ett nytt system måste också prioritera att nå fler och nya deltagare, inte att enbart göra mer med de som redan har hittat till studieförbunden.
Vi riskerar nu att få ekonomiska incitament i ett nytt fördelningssystem som gör att studieförbunden fokuserar på det som är enkelt och lönsamt, inte det som behövs mest. Det här vill vi undvika, och varnar därför för effekterna av det nya förslaget.
ABF vill fortsätta det viktiga arbetet med att låta alla i Norrbotten ta del av studieförbundens verksamhet. Därför vill vi se en fördelningsmodell som tar större hänsyn till förutsättningar i hela landet. Där fokus riktas mot att nå fler människor samt att nå människor med kort formell utbildning.
Vi finner det märkligt att Folkbildningsrådet inte tar tillräcklig hänsyn till statens syften med anslaget till studieförbunden när man föreslår ett nytt fördelningssystem. Därför vill vi ha en mer rättvis fördelning av statsbidraget som i högre grad styr mot statens syften och säkerställer ABF:s verksamhet i Norrbotten, och i hela landet.
Lena Jonsson,
ombudsman ABF Norr
Christian Lindgren,
ordförande ABF