En av de frÄgor vi liberaler drev inför EU-valet 2014 var att de höga roamingkostnaderna för att ringa, sms:a och surfa inom EU skulle slopas, vilket röstades igenom i Europaparlamentet förra sommaren. Men förra veckan försökte EU-kommissionen begrÀnsa utlandsanvÀndandet till maximalt 90 dagar per Är, vilket tack och lov togs tillbaka efter hÀftig kritik frÄn oss ledamöter Europaparlamentet.
Taket pÄ 90 dagar lades till under klausulen "fair use policy" - en klausul som syftade till att de nya reglerna inte skulle missbrukas. Det missbruk man varit rÀdd för Àr framförallt att folk ska köpa abonnemang i EU-lÀnder dÀr de Àr billigare Àn i sitt hemland, för att sedan anvÀnda dem permanent dÀr man bor.
Jag tror att denna rÀdsla Àr överdriven. Telekombolagen kommer Àven i framtiden att bli kompenserade nÀr folk med utlÀndska abonnemang anvÀnder deras nÀt. Samma regler kommer att gÀlla för alla telekombolag, vilket kommer öka konkurrensen pÄ den europeiska telekommarknaden, samtidigt som vi konsumenter blir vinnarna.
Som liberal vill jag ogÀrna reglera företag. Men i vissa fall Àr det nödvÀndigt. Den europeiska teleoperatörsmarknaden Àr ett sÄdant fall, eftersom den saknar ett viktigt element: God konkurrens.
I dagens Europa tillÄts nÄgra fÄ stora aktörer diktera villkoren, vilket har inneburit högre kostnader för oss konsumenter. Det hade sjÀlvklart varit bÀst om telekombolagen sjÀlva hade erbjudit slopade roamingavgifter till sina kunder. Men pÄ grund av telekommarknadens undermÄliga konkurrens ser det inte ut att ske.
MÄnga mÀnniskors vardag pÄverkas i dag till det bÀttre av det europeiska samarbetet. 13,6 miljoner EU-medborgare bor tidvis i ett annat medlemsland. Det har aldrig varit lÀttare Àn i dag att röra sig inom Europa. Men genom att ta bort de ekonomiska och sociala hinder som vi möter nÀr vi rör oss över grÀnserna kan det bli Ànnu lÀttare för folk att resa, arbeta och studera i andra lÀnder. Ett sÄdant hinder Àr roamingavgifterna.
Slopade roamingavgifter Àr ocksÄ en frÄga om konsekvent och harmoniserad lagstiftning. En vÀlfungerande inre marknad krÀver att hinder rivs som bromsar dess utveckling. I gengÀld vinner vi ett integrerat Europa med ökat kulturellt och ekonomiskt utbyte mÀnniskor mellan.
FrÄgan Àr nu vilka riktmÀrken kommissionen kan tÀnkas sÀtta för "rimligt anvÀndande" inom EU. För mig borde det rimligtvis fungera pÄ samma sÀtt som i Sverige - att om man har ett abonnemang tecknat i Malmö ska man sjÀlvklart kunna anvÀnda det Àven i Kiruna. Med samma logik mÄste en utbytesstudent frÄn Polen kunna anvÀnda sitt abonnemang i Spanien om den inre marknaden ska kunna fungera fullt ut.
Som liberal kommer jag att arbeta för att alla begrÀnsningen ska tas bort.
I slutÀndan Àr det tvÄ liberala vÀrden som i denna frÄga stÄr mot varandra. Fri rörlighet mot fritt företagande. Principer och prioriteringar Àr vad politik handlar om. Med det i bakhuvudet mÄste man se det som ett relativt harmlöst ingrepp i telekombolagen i ena vÄgskÄlen, mot nÄgot som kommer underlÀtta livet för miljontals mÀnniskor i Europa i den andra.
Cecilia Wikström (L),
Europaparlamentariker