Svensk idrott är stark, men vår verklighet håller på att förändras. Ökad konkurrens om utövarnas och ledarnas fritid, problem med att ungdomar slutar med idrott i unga år och samhällstrender som utmanar formerna för ideellt engagemang förändrar förutsättningarna för idrotten. Om vi vill behålla en stark idrottsrörelse där alla har lika möjlighet till livslångt idrottande så måste vi agera. Nu.
Idrott är en viktig del av livet för många. Mer än 30 procent av Sveriges befolkning i åldern 16-84 år är medlem i en idrottsförening. Idrott bidrar till fysisk och psykisk hälsa, livskvalitet och attraktiva boendemiljöer. Föreningsidrotten bidrar till demokratifostran, engagerar människor i alla åldrar och skapar sammanhang där gammal som ung kan mötas. Med rätt förutsättningar kan idrotten erbjuda en plats för alla och verka som en stark inkluderande samhällskraft.
Tyvärr lever inte all idrott alltid upp till sin fulla potential. Det finns exempel på både lokal och nationell nivå där uteslutning, tidig selektering, bristande demokrati, bristande flexibilitet och andra problem hindrar oss från att uppfylla själva grundidén - Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Om Svensk Idrott ska kunna möta de utmaningar vi står inför och nå sin potential som samhällskraft så måste vi vara öppna för att anpassa verksamheten inte bara för de medlemmar vi redan har, utan även för de medlemmar vi inte har.
I år beslutade Riksidrottsmötet att anta en ny verksamhetsinriktning för Svensk Idrott - en inriktning som utmanar gamla tankesätt och strukturer. Föreningar och förbund i hela landet ska nu arbeta för att göra denna till verklighet vilket kommer ställa mycket stora krav på idrotten.
Den största förändringen uttrycks i målet ”Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet”. Från en verksamhet med en bred bas av barn- och ungdomar och en spetsig topp av elitidrott ska vi i framtiden vara en rörelse där barn, unga, vuxna och äldre har möjlighet att fortsätta idrotta i förening genom hela livet, oavsett ambitionsnivå och personliga mål. Förändringen innebär stora utmaningar för idrottsrörelsen och berör verksamhetsformer, bidragsformer, tävlingssystem, anläggningar, utbildning, kommunikation med mera. Idrotten behöver anpassa verksamheten för att attrahera de som idag inte kan eller vill idrotta, de som idrottar utanför förening och de som idag inte känner sig berörda av föreningsidrottens erbjudande.
Kursändringen kommer att kräva kraft, kreativitet och uthållighet i landets 20 000 idrottsföreningar och 71 specialidrottsförbund. En bra start är att:
• våga tänka bredd före elit och vara trygga i att det första även ger det andra, oavsett om man är aktiv i förening, förbund, jobbar på kommun eller är engagerad i idrotten som sponsor.
• alla i idrottsrörelsen arbetar enligt Riksidrottsstyrelsens riktlinjer för barn- och ungdomsidrott, med en verksamhet som utgår från barnens perspektiv.
• tänka mångfald i allt vi gör - såväl idrottsligt som mänskligt.
• följa, lära av och samverka med aktörer utanför idrottsrörelsen. Vad är det som gör att gym och löpargrupper växer och hur kan vi låna deras idéer?
• öka samverkan i idrottslänet, stödja varandra och låna goda idéer från andra föreningar och idrotter.
• mobilisera kraft och resurser för att skapa nya verksamhetsformer, mod att testa dessa och vilja att utveckla dem vidare.
• förmå näringsliv, offentlighet och akademi att stödja idrottsrörelsen i att värna föreningsformen och i rekrytering av nya medlemmar.
Vår roll på Norrbottens Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna är att skapa förutsättningar för idrotten att göra denna förflyttning. Vi företräder idrottens intressen mot omvärlden och bidrar med kunskap, inspiration, administrativt och ekonomiskt stöd, utbildningsinsatser och stöttning när föreningen vill utvecklas.
Förändringen har redan börjat påverka idrotten. Ska vi behålla vår styrka måste vi möta utmaningarna tillsammans. En bra tid att börja detta arbete är i dag.
För Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna
Leif Nordström,
ordförande
Katarina Halvardsson,
distriktsidrottschef