Det är med stor oro föräldrar och vi pedagoger på en mindre skolenhet läser skolchefens inlägg i Kuriren den 22 juni. Hoppas att alla Luleåbor inser vad förslaget som kallas ”Målbild för framtidens skola” egentligen betyder. Förslaget innebär bland annat att slå ihop mindre skolenheter till större för att på så sätt täcka för eventuell kompetensbrist.
Skolan i Luleå ska var en modern och attraktiv skola bemannad med behöriga och kompetenta lärare. De ämnen som saknar behörighet är oftast exempelvis musik. På våra fem skolor i har vi löst det med en delad tjänst. Lösningar finns om rektorerna på de olika skolorna samarbetar.
Flera av oss har erfarenhet av att jobba både på små och stora skolenheter samt en skola som bildats av att två skolor slagits samman. När två eller flera skolkulturer möts så tar det många år att få rutiner etcetera att falla på plats.
Den pedagogiska utvecklingen får stå tillbaka för organisatoriskt och administrativt arbete för att få skolan att ”gå runt”. Allt arbete är mer tungrott när det är en stor enhet. Nya pedagogiska tankar och idéer är betydligt lättare att genomföra och förankra på en mindre enhet. Titta på de skolor som har kommit långt i utvecklingen i Luleå, är det verkligen stora skolor.?
Gör skolbesök intervjua elever och pedagoger. Helt övertygad om att vi inom skolområdena har bra lösningar på eventuell kompetensbrist. Vidareutbildningar snarare än nedläggningar. Vad kostar inte det med skolskjutsar, nybygge,elevernas trygghet etcetera.
En anledning till att just vår skola och andra mindre skolor har nått stor framgång är att det är just mindre skolor. En skola som har elevernas bästa i fokus är en liten trygg skola där alla blir sedda. Eleverna och pedagogerna känner varandra. För att lärandet ska utvecklas krävs en grundtrygghet. Trygghet skapas inte av att ”fösa” in eleverna på en stor skola.
Fråga pedagogerna vilken typ av skola de ser som den bästa för lärandet. Är helt övertygad om att svaret blir en mindre skolenhet. På vår skola har vi enparallell, liksom många andra mindre skolor.
Vi är visserligen ensamma om att undervisa i våra ämnen. Det är här som ”framtidens skola” kommer in. Våra ämnes kollegor finns i det ”utvidgade kollegiet” på twitter, bloggar etcetera. Här samarbetar vi och många andra lärare i Luleå kommun med varandra och andra.
Detta är ett utdrag av en text är hämtad från Skolverkets hemsida:
Bra skolor kan se ut på många sätt. Men de har också nästan alltid några saker gemensamt. Dit hör bland annat gott ledarskap, delaktighet och systematiskt arbete med att hitta och stödja de elever som riskerar att halka efter. Framgångsrika skolor arbetar efter en genomtänkt metod, som genomsyrar hela verksamheten och är välkänt av alla som arbetar där. Ofta talar man om systematiskt kvalitetsarbete, eller strukturerat ledarskap för att beskriva dessa metoder. De ger förutsättningar för att både ge rätt stöd och uppmuntran till elever som har svårigheter och att utmana dem som har lätt att lära sig.
Följande punkter sammanfattar de viktigaste framgångsfaktorerna i skolan:
• Ett tydligt demokratiskt men kraftfullt ledarskap från re ktors sida som framför allt inriktas på skolans kunskapsmål och att rektorn fokuserar på läroplansmålet. Att rektorn i sin tur har en chef i kommunen eller hos huvudmannen som är drivande och ger rektoren möjlighet att leda verksamheten.
• Regelbunden utvärdering och uppföljning av elevernas kunskaper.
• Positiv feedback, eleverna ska mötas av uppmuntran och belöning för ett bra arbete.
• Skolan ska ha ett aktivt värdegrundsarbete och de t ska finnas tydliga normer beträffande rättigheter och skyldigheter i det sociala umgänget i skolan.
• Det ska finnas ett systematiserat arbete för att hjälpa elever som halkar efter och behöver stöd.
• Att alla som jobbar i och med skolan har samma gemensamma mål och målbild av vad skolan ska prestera.
Denna text lyfter fram allt det som talar för en mindre enhet. En ny större skola saknar ”genomtänkt metod, värdegrundsarbete (tar många år att bygga upp), sist men inte minst, gemensamma mål (är inget man skapar på en gång, även detta tar tid att bygga upp) Är vi beredd att ”offra” tio år! Den tid det ofta tar för en ny skolkultur att lägga sig.
Tänk nytt Luleå kommun! Framtidens skola skapas av pedagoger som brinner för sitt jobb. Släck inte den elden! Tillför syre
genom att ge personalen IKT-fortbildning. Anställ IKT-pedagoger som kan stötta personalen på de olika enheterna att utvecklas ytterligare. Se över vilka behov personalen har.
Ge rektorerna möjlighet att vara en drivande pedagogisk ledare. Se över organisationen på övriga förvaltningar, eventuellt ändra ”gamla” strukturer även där, för att kunna ge rektorerna administrativt stöd, så att de har möjlighet att utföra sitt uppdrag.
Pedagoger på mindre skola