Är på väg i rätt riktning

Flyktingkrisen. Flera delar av de insatser som Alliansen och regeringen har enats om har sin grund i den nya integrations- och migrationspolitik som Moderaternas partistämma nyligen fattade beslut om menar debattören.

Flyktingkrisen. Flera delar av de insatser som Alliansen och regeringen har enats om har sin grund i den nya integrations- och migrationspolitik som Moderaternas partistämma nyligen fattade beslut om menar debattören.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Norrbottens län2015-11-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antalet asylsökande som kommer till Sverige är högre än någonsin tidigare. Det är en stor utmaning för vårt samhälle. Läget är ansträngt i många delar av landet. Moderaterna har därför varit tydliga med att det krävs ledarskap och reformer för att möta den akuta flyktingkrisen och för att integrationen ska bli bättre. Efter samtal mellan Alliansen och regeringen presenteras nu en rad åtgärder som skapar förutsättningar för en mer hållbar situation.

Flera delar av de insatser som Alliansen och regeringen har enats om har sin grund i den nya integrations- och migrationspolitik som Moderaternas partistämma nyligen fattade beslut om.

Det handlar bland annat om:

• Tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare prövning mot säkra länder. Tillfälliga uppehållstillstånd blir ny huvudregel, en princip som ska gälla tillfälligt i Sverige under tre år. Det är den ordning som gäller i många andra EU-länder. Ett tillfälligt uppehållstillstånd blir permanent om man har anställning och taxerad inkomst. Det är därför även en viktig del för att öka drivkrafterna till integration. Barnfamiljer och ensamkommande barn beviljas fortsatt permanent uppehållstillstånd.

• Lika självklart som att ett ja är ett ja, måste ett nej vara ett nej. Asylrätten ska värnas, men den som har fått avslag ska inte, som det är i dag, ha rätt till ersättning och återvändandet måste fungera bättre.

• Skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring så att betydligt fler än i dag omfattas. Det ökar förutsättningarna för integration och att fler kan jobba.

• Fler vägar till arbetsmarknaden. RUT-avdraget utvidgas till att omfatta flyttjänster, trädgårdsarbete och IT-tjänster i hemmet. YA-jobb införs även för nyanlända. YA-jobben ska vara öppna för hela arbetsmarknaden genom att krav på kollektivavtal stryks.

Insatserna som vi gemensamt har enats om handlar också om ökat stöd till kommunerna vad gäller såväl ekonomiska resurser som att hantera utmaningarna med skola, bostäder och ensamkommande barn.

Sverige ska även sätta tydlig press på att fler länder i EU ska ta ansvar genom begäran om fördelning till övriga EU av migranter som sökt sig till Sverige, på samma sätt som omfördelning sker från Italien och Grekland.

Vi är nu på väg i riktning för mer ordning och reda i mottagandet och en bättre integration. Det gör Sverige starkare men mycket arbete återstår. Vidare behövs reformer för att bryta det nya utanförskapet och skapa förutsättningar för fler jobb, minskat bidragsberoende och ökad kostnadskontroll.

Krister Hammarbergh,

riksdagsledamot (M) från Norrbotten