Nyligen debatterade riksdagen åtgärder för att göra samhället mer motståndskraftigt mot våldsbejakande extremism. Alliansen i konstitutionsutskottet (KU) har lagt en rad förslag för att vässa det förebyggande arbetet och vi är glada över att regeringspartierna har gått oss till mötes. Det innebär att det finns brett stöd i riksdagen för viktiga åtgärder i kampen mot radikaliseringen.
Att tidigt fånga upp människor som är på väg åt fel håll är centralt i arbetet mot radikalisering. Alliansen och regeringspartierna anser att det bör göras en översyn av om skolhuvudmän och andra som jobbar med ungdomar ska få ett ökat ansvar för att motverka radikalisering och slå larm när de ser sådana tendenser. Det är även viktigt att skolan tar hjälp från det omgivande samhället, exempelvis socialtjänsten och polisen, om det upptäcks att elever har radikaliserats.
Organisationer och samfund som inte står bakom grundläggande principer för ett demokratiskt samhälle ska inte få stöd med skattebetalarnas pengar. Ibland har kommuner tvekat inför att ifrågasätta fortsatta kommunala bidrag, även när det visat sig att organisationer återkommande bjudit in föreläsare som är kända för antidemokratiska åsikter. Metoder och redskap behöver utvecklas för att kommuner ska kunna identifiera sådana sammanslutningar och få stöd i sina bedömningar.
Vi framhåller samtidigt betydelsen av att stärka och stödja samfund och organisationer som vill motverka radikalisering. Det är mycket viktigt att många medborgare försvarar demokratins värdegrund och tar avstånd från extremism.
Kommuner och myndigheter bör ha beredskap för att hantera personer som återvänder och misstänks ha begått grova brott utomlands, men inte kan åtalas till följd av bristande bevisning. Myndigheterna får inte uppfattas som naiva och det får aldrig vara så att personer av detta slag ges en mer förmånlig behandling än andra när det gäller till exempel tillgång till bostäder och arbetsmarknadsåtgärder.
För att kunna bemöta extremistisk propaganda på exempelvis sociala medier krävs mer kunskap. Kunskapen om våldsbejakande islamism är ofta otillräcklig. Förslagsvis kan Forum för levande historia därför ges i uppdrag att sprida kunskap om våldsbejakande islamistiska organisationers övergrepp och ideologi.
En del av ett proaktivt arbete för att motverka radikalisering i digitala miljöer måste vara att ifrågasätta och motbevisa påståenden och mytbildning. Det är angeläget att sprida positiva motbudskap om demokrati och våra grundläggande värden. Båda dessa åtgärder kan främjas genom uppdrag till myndigheter, men också genom stöd till organisationer och samfund.
Varje dag försöker extremister i vårt land och i hela Europa att värva unga människor till en kamp mot demokratin och vårt sätt att leva. Vi som står på demokratins sida har ett gemensamt ansvar för att arbeta aktivt mot extremism och radikalisering. Alliansen och regeringspartierna i KU är överens - nu förväntar vi oss att regeringen agerar snabbt.
Andreas Norlén,
ordförande (M) i riksdagens konstitutionsutskott
Per-Ingvar Johnsson,
riksdagsledamot (C) i konstitutionsutskottet
Mathias Sundin,
riksdagsledamot (L) i konstitutionsutskottet
Tuve Skånberg,
riksdagsledamot (KD) i konstitutionsutskottet