Att investera i framtiden

Utsläppshandeln. Är EU:s enskilt viktigaste verktyg för att minska utsläppen av växthusgaser enligt debattören.

Utsläppshandeln. Är EU:s enskilt viktigaste verktyg för att minska utsläppen av växthusgaser enligt debattören.

Foto: Charlie Riedel

Norrbottens län2015-12-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan anlände världens ledare till Paris. Vi är många som håller andan medan de i några intensiva dagar försöker lägga grunden för ett nytt internationellt klimatavtal - det första på mer än 20 år.

Jag är förhoppningsfull. Vi har redan hört om flera intressanta initiativ för att minska klimatutsläppen. Det lovar gott. Självklart finns det olika syn på och förmåga till att bromsa klimatförändringarna, vissa länder både kan och vill göra mer än andra. Men sammantaget är chanserna att nå ett gemensamt avtal bättre än på mycket länge.

Sverige och EU måste gå i täten och driva på för ett starkt avtal, så att Paris blir startpunkt för en mer ambitiös klimatpolitik. Samtidigt aktualiseras också förhandlingarna om EU:s egna klimatåtaganden, främst genom reformen av systemet för utsläppshandeln (ETS). Som utsedd socialdemokratisk förhandlare i Europaparlamentets miljöutskott, som har huvudansvaret för utsläppshandeln, är jag engagerad i arbetet med att ta fram den nya lagstiftningen för utsläppshandeln.

Utsläppshandeln är EU:s enskilt viktigaste verktyg för att minska utsläppen av växthusgaser. Det handlar om riktig klimatpolitik. För att våra samhällen ska klara klimatomställningen måste vi ha ett stabilt och väl fungerande system för handeln med utsläppsrätter. Jag vill att reformen av utsläppshandeln resulterar i ett ambitiöst och starkt regelverk för klimatet. EU måste visa att vi på allvar är redo att investera i klimatet och framtiden. För stärka Europas konkurrenskraft och tillväxt måste vi satsa på en klimatsmart, hållbar utveckling. Det kräver ambitiösa klimatmål för utsläppshandeln.

Sverige är ett föregångsland inom klimatarbetet och många svenska företag gör ett proaktivt och bra klimatarbete. Men med ett bättre fungerande system för utsläppshandeln kan hela Europa förbättra arbetet ytterligare och nå ännu ambitiösare utsläppsminskningar.

Därför kommer jag att driva följande krav:

1. Ytterligare minskningar av utsläppsrätter för högre klimatnytta.

Det finns i dag ett överskott av utsläppsrätter på marknaden, vilket skapar obalans. För att utsläppen ska krympa måste därför antalet tillgängliga utsläppsrätter på marknaden minska. Jag vill att vi ska minska antalet tillgängliga utsläppsrätter med 2,5 procent årligen. Jag tycker också att vi behöver skrota fler utsläppsrätter som ligger som reservresurser i systemet. Under årens lopp har EU bland annat byggt upp en marknadsstabilitetsreserv med utsläppsrätter. Dessa skulle om de återintroduceras i systemet leda till ökade utsläpp. Den nya reformen måste bygga på en realistisk ambition som krymper utsläppsbubblan och ger snabbare utsläppsminskningar.

2. Modernisering av tilldelningen av gratis utsläppsrätter.

För att minska risken att utsläppsintensiv produktion flyttar utanför EU, på grund av kraven på utsläppsminskningar, tillåter nuvarande system att utsläppsrätter delas ut gratis när det anses finnas en risk för utlandsflykt. Problemet är att den fria tilldelningen både i vissa avseenden är för generös, men också att den uträknas på ett för trubbigt sätt som riskerar att slå fel mot enskilda sektorer. Jag vill ha en bättre modell för uträkning av tilldelandet av gratis utsläppsrätter till industrin, både så att bara de producenter som är utsatta för verklig risk omfattas och så att modellen för uträkning stämmer bättre med företags verkliga produktion.

3. Det internationella flyget och sjöfarten måste ta ansvar.

Det internationella flygets och sjöfartens roll i utsläppsproblematiken måste tas på större allvar. Vad gäller flyget måste särskilda åtgärder införas för att råda bot på utsläppen på hög höjd, som är särskilt skadliga. Vidare bör även utsläpp från den internationella sjöfarten, som idag är helt obegränsade, omfattas av utsläppshandeln.

Sammanfattningsvis handlar reformen av EU:s system för handeln med utsläppsrätter om att investera i framtiden. Vi behöver ett ambitiöst och tydligt regelverk för att skapa förutsättningarna för att nå långsiktiga klimatmål och möjliggöra en hållbar klimatomställning. Vi behöver en utsläppshandel som både förstår industrins villkor och samtidigt stimulerar industrin och energisektorn till nödvändig omställning. Allra bäst vore givetvis om världens ledare i Paris kunde förhandla fram ett starkt system för handeln med utsläppsrätter p global nivå. Men tills så sker måste EU leda vägen och visa att Europa menar allvar med att minska klimatförändringarna.

Jytte Guteland,

Europaparlamentariker (S)