Behåll och utveckla nattågen

Nattågen. Är en fantastisk resurs med möjligheter att nå alla delar av vårt land inom ett dygn utan att ta flyget. Man kan nå ett 50-tal destinationer utvilad, framhåller debattörerna.

Nattågen. Är en fantastisk resurs med möjligheter att nå alla delar av vårt land inom ett dygn utan att ta flyget. Man kan nå ett 50-tal destinationer utvilad, framhåller debattörerna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Norrbottens län2016-10-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I höst avgörs framtiden för Nattågstrafiken mellan Göteborg/Stockholm och Övre Norrland. Nattågen är en fantastisk resurs med möjligheter att nå alla delar av vårt land inom ett dygn utan att ta flyget. Man kan nå ett 50-tal destinationer utvilad i stället för att stiga upp i svinottan och flyga för att sedan behöva byta till tåg eller buss för att komma fram.

Intressant är det stora intresset för internationella resenärer att åka nattåg till övre Norrland. Antalet utländska besökare som reste med tåg i Sverige ökade med 100 000 förra året samtidigt som deras resor med flyg minskade. De tyska turisternas övernattningar i Norrbotten har ökat med 50 procent sedan 2008. Allt detta trots att det är mycket svårt att boka svenska nattåg från andra länder och nästan ingen marknadsföring av dessa tåg skett utomlands.

Trafikverket har gjort en utredning med olika alternativ, ett av dem är att endast ha kvar ett nattåg i varje riktning. Detta alternativ måste omedelbart avskrivas. Det skulle innebära att tågen skulle vara slutsålda många dagar under året. Många orter skulle mista avgångar på rimliga tider, två exempel är föreslagen ankomst till Gävle 05.25 (väckning före fem på morgonen!), och ankomst till Göteborg 11.30 (då har redan en stor del dagen gått).

Det som hindrar många från att ta nattåget är oron att inte komma fram i tid. I verkligheten kommer de flesta tåg i tid, detta bör marknadsföras. Men det kan bli ännu bättre. Det är inte rimligt att ett nattåg som blivit sent en gång sedan ska vänta på alla mötande tåg. Då det endast handlar om enstaka tåg per dygn måste de kunna få företräde vid förseningar. Om tåget missar anslutande buss till exempel till inlandet eller Tornedalen måste ersättningsbuss sättas in.

Det är inte heller rimligt att nattågen helt prioriteras bort för ankomst till Stockholm Central mellan klockan 07.15-09.00. Det går massor av pendeltåg på morgonen och ett tåg från övre Norrland måste kunna få plats! Diskriminera inte resenärer från hela Norrland (en miljon invånare) på detta sätt.

Redan nu sparar nattågen in minst 3,5 miljoner ton koldioxid enligt utredningen, betydligt mer är möjligt. Resenärsundersökningen pekar tydligt på ett stort miljöintresse och om bara tryggheten att komma fram i tid blir bättre kan resandet öka kraftigt.

Det är positivt att Trafikverket satsat på nya restaurangvagnar, tydlig information om bäddning, utrop på engelska, samverkan med turistnäringen och att hålla stationer öppna. Här är fler förslag:

# Behåll båda nattågen, undersök möjligheten att komplettera med ett tredje tåg under högsäsong.

# Investera i fungerande internet på tågen. Det finns ingen ursäkt att vänta med detta. En möjlighet är att börja med bra uppkoppling i en extra vagn där resenärer kan sitta innan de går och lägger sig.

# Bättre möjlighet att ladda mobiler, se till att uttag finns vid varje bädd.

# Matstandarden bör uppgraderas. Under högsäsong är det ofta väldigt långa köer till restaurangvagnen, då kan den kompletteras med ambulerande försäljning av fika och smörgåsar.

# Satsa på vilstolar i sittkupéerna som kan vara mer fällbara än dagens stolar.

# Samordna trafiken med andra operatörer så att det går att byta till pendeltåg mot till exempel Tierp, Lycksele, Vännäsby, Ånge, Bollnäs, Ockelbo men även nya tänkbara destinationer som Kalix, Haparanda, Skellefteå och Piteå.

# Utveckla möjligheten att ta med cykel på tåg sommartid och skidor vintertid.

# Det behövs en ny generation nattåg inom några år. Förebilder finns i USA, Skottland och Finland.

Mattias Nilsson,

Jordens Vänner Norra Norrland

Lars Igeland,

Jordens Vänner Södra Norrland

Denise Fahlander,

Naturskyddsföreningen Gävleborg

Åke Johansson,

Tågupproret Sundsvall