Svar på inlägg från Zara Leghissa och Kommunal Norrbotten publicerat i Kuriren den 14 januari.
Den kollektivtrafik som vi har i Norrbotten utgör en nödvändig del vårt vardagsresande till och från arbete eller skola. Vi har också i vårt trafikförsörjningsprogram fattat beslut om en volymökning av kollektivtrafiken med 10–15 procent under en femårsperiod. Att skapa tillväxt i hela Norrbotten är en av de viktigaste faktorer för att vårt län ska kunna utvecklas till en stark och hållbar region och vi jobbar hela tiden med att skapa förutsättningar till ständiga förbättringar av vår kollektivtrafik.
I de nationella kundundersökningar (NKI) som genomförs och presenteras av Svensk kollektivtrafik framgår det att Norrbotten får bra resultat både från invånare och resenärer, i några av frågeställningarna ligger Norrbotten i toppen.
Vidare ska det dessutom vara tryggt och säkert att åka i vårt kollektivtrafiksystem, där tillgänglighet spelar stor roll. Vi har under verksamhetsåret 2015 genomfört en pilot gällande audiovisuellt utrop av hållplatser och detta kommer vi nu breddinföra i trafiksystemet under 2016, allt för att skapa så bra tillgänglighet som möjligt för våra resenärer.
Norrtåg, som vi äger tillsammans med de fyra nordliga länen, har vi vid den senaste tågupphandlingen fattat beslut i upphandlingsunderlaget om personalövergång. Likaledes har vi även vid vår senaste upphandling av stomlinjetrafik mellan Kiruna–Luleå, fattat beslut att pröva en skrivelse om personalövergång.
Vår politiska ambition i Norrbotten är att ständigt fatta beslut som leder till en hållbar och effektiv kollektivtrafik, där medborgare kan känna att kollektivtrafiken är det naturliga färdsättet i vardagen.
Maria Stenberg (S),
ordförande i Regionala kollektivtrafikmyndigheten
Yvonne Stålnacke (S),
vice ordförande i Regionala kollektivtrafikmyndigheten