I morgon, den 22 oktober inleds rättegången där den svenska modellen för ett fritt och öppet internet står på spel. Telenor och Bredbandsbolaget stäms av bland andra Svenskt Filmindustri, Universal Music, Sony Music och Warner Music som hävdar att Telenor och Bredbandsbolaget ska bedömas medskyldiga till brott som begås över internet och blockera tillgång till sajterna The Pirate Bay och Swefilmer. Då en dom blir prejudicerande handlar rättegången om så mycket mer än en internetoperatör och två kontroversiella hemsidor. Om mediebolagen får rätt skulle det leda till absurda konsekvenser och svenska internetabonnenter skulle i förlängningen få ett hårt censurerat internet.
Det rätten ska ta ställning till i målet som inleds i morgon är huruvida Telenor, Bredbandsbolaget och andra internetleverantörer ska betraktas som medskyldiga till de brott som begås på internetsajter såsom Swefilmer och The Pirate Bay. En fällande dom som gör oss till brottslingar för att vi inte blockerar dessa sajter är mycket farlig och öppnar en dörr som måste förbli stängd. Ska internetleverantörer i nästa steg tvingas blockera sociala medier för att vi bedöms medverka till upphovsrättsintrång, hot och förtal som kan förekomma där? Eller ska sajter där visselblåsare kan nå ut med hemlighetsstämplat material blockeras? Sverige skulle i sådant fall göra Vitryssland sällskap som de enda länderna i Europa som tillämpar hård censur på internet.
Telenor som äger Bredbandsbolaget, har som Sveriges näst största telekomoperatör ett stort ansvar för hur svenskar ska få tillgång till information. Vi tror att vi i vår samhällsroll ständigt behöver bygga ut nät för mobilt och fast internet, utveckla tekniken, men även se till att den information som vi gör tillgänglig förblir säker, öppen och fri.
Våra rättsliga och etiska vägval är inte alltid lätta. Ibland ställs vi mellan direkt motstridiga krav från lagstiftare och andra intressenter och vi måste ständigt väga våra kunders integritet mot säkerhetsfrågor och polisens intresse. I denna fråga har vårt ställningstagande dock varit enkelt. Vår roll i samhället ska handla om att göra information tillgänglig och då kan vi inte riskera att ägna oss åt censur.
När vi utsätts för påtryckningar från enskilda aktörer som i det här fallet, sätts våra värderingar på prov. Vi är emot piratkopiering, men att internetoperatörer under hot om straff måste göra bedömningar av vilka sajter som svenska folket får ta del av är absurt. Den dag då vi och andra operatörer låter oss styras av enskilda intressen, kan utgöra början på slutet för det vi i Sverige känner som det öppna internet.
Sverige har en lång tradition av yttrandefrihet och har visat ett starkt engagemang ibland annat FN:s arbete för ett fritt och öppet internet. Det skulle därför vara ytterst beklagligt om vi inte kunde leva upp till dessa ideal på hemmaplan. Med detta sagt välkomnar vi en rättslig prövning som förhoppningsvis stärker oss i vår övertygelse.
Patrik Hofbauer,
vd på Telenor och Bredbandsbolaget
Anna Byström,
chefsjurist på Telenor och Bredbandsbolaget