Boverket lämnar husägare i sticket

Norrbottens län2016-11-05 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 2005 har det i Norrbotten installerats minst 23 000 garageportar varav ungefär hälften riskerar att stå helt utan försäkringsskydd vid en garageolycka. Skälet är att myndigheterna inte informerar lika tydligt om vad som gäller vid installationer av garageportar som vid andra elinstallationer. Konsekvensen är att både privatpersoner och andra aktörer blir vilseledda.

Varje husägare som gör en egen el- eller våtrumsinstallation vet att vissa arbetsmoment måste vara fackmannamässigt utförda för att hemförsäkringen ska gälla. Men när det handlar om garageportar råder stor förvirring bland såväl installatörer som tillverkare och återförsäljare.

De två ansvariga myndigheterna Boverket och Arbetsmiljöverket gör inget för att tydliggöra regelverket varken för konsumenter eller övriga installatörer. Detta leder till att det finns en uppenbar risk att garageägaren står utan försäkringsskydd om olyckan är framme.

Bakgrunden är att EU:s olika regelverk överlappar varandra när det gäller monteringen av garageportar. Såväl Boverket som Arbetsmiljöverket, som är ansvariga för EU:s byggproduktsförordning respektive maskindirektiv, kan två sina händer och hänvisa till att någon annan är ansvarig för den så kallade CE-märkningen.

Få återförsäljare vet hur det ligger till: När en garageport monteras ihop med en automatisk portöppnare skapas enligt EU:s regelverk en "maskin". Det är den som monterat "maskinen" - i många fall husägaren själv - som ansvarar för CE-märkningen av garageporten. För att märkningen ska vara giltig måste montören upprätta en teknisk tillverkningsdokumentation och dessutom skapa en prestandadeklaration. Annars riskerar man att stå utan försäkringsskydd vid en olycka.

Det säger sig självt att det här är en övermäktig uppgift för de flesta som själva monterar sina garageportar. Personolyckor med garageportar är lyckligtvis ovanliga, men skador på bilar och annat som förvaras i garaget är desto vanligare.

Problemet ökar i takt med att gamla garageportar byts ut till nya med automatisk portöppnare. Knappt hälften av de cirka 2 100 garageportar som säljs i Norrbotten varje år installeras med korrekt CE-märkning. De övriga portar, som säljs på byggvaruhus, över nätet och av andra montörer, kan sakna försäkringsskydd trots att de säljs med CE-märkning.

Det är nu hög tid att Boverket och Arbetsmiljöverket tar sitt ansvar och tydliggör för husägare och montörer i Norrbotten hur man ska agera för att uppfylla de regler och förordningar som gäller för garageportar. Annars riskerar de enskilda husägarna en försäkringssmäll.

Mikael Holmstrand,

vd Garageportexperten