Brett grepp om tillgång till kontanter

Sedlar och mynt. Utvecklingen mot ett samhälle med allt mindre kontanter för med sig flera fördelar. Men den måste ske i ett tempo så att ingen lämnas efter, menar debattörerna.

Sedlar och mynt. Utvecklingen mot ett samhälle med allt mindre kontanter för med sig flera fördelar. Men den måste ske i ett tempo så att ingen lämnas efter, menar debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbottens län2017-01-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige använder en stor andel av befolkningen sig av elektroniska betalningar i stället för kontanter. Många svenska företag har också utvecklat digitala lösningar som gör det lättare och snabbare för oss konsumenter att göra inköp eller betala våra räkningar.

Utvecklingen mot ett samhälle med allt mindre kontanter för med sig flera fördelar. Men den måste ske i ett tempo så att ingen lämnas efter.

Nu tillsätter regeringen en parlamentarisk utredning om riksbankslagen och det penningpolitiska ramverket. Utredningen kommer bland annat att få i uppdrag att titta på Riksbankens ansvar för kontanthanteringen och kontanttillgången i hela landet.

Bakgrunden till detta uppdrag är att möjligheterna att använda kontanter inte uppfyller den efterfrågan som finns.

Vi ser med oro på att ett antal banker har dragit ner på kontanthanteringen i flera kontor runtom i landet. Det kan leda till att människor måste ta sig långa sträckor för att komma till ett bankkontor som hanterar kontanter. Många pensionärer, människor på glesbygdsorter, funktionsnedsatta och nyanlända drabbas särskilt hårt av den bristande tillgången på kontanttjänster i vissa delar av landet. Den kommande utredningen kommer ta ett brett grepp om frågan om kontanttillgången. Men redan nu vidtar regeringen flera åtgärder för att trygga tillgången till kontanttjänster.

Post- och telestyrelsen har sedan flera år tillbaka i uppdrag att stödja länsstyrelserna i arbetet med att underlätta för människor att kunna ta ut och sätta in kontanter på de platser där detta behov inte tillgodoses av marknaden. Länsstyrelsen har också etablerat betaltjänsteombud på totalt sjutton orter i åtta län runtom i landet. Hos dessa ombud är det möjligt att betala räkningar, ta ut pengar eller lämna in dagskassor.

Det är dock viktigt att bankerna också tar sitt ansvar och ser till att deras kunders behov tillgodoses. Vi för därför en pågående dialog med bankerna om vad som krävs för att människor ska ha fortsatt tillgång till kontanter. Bankerna har lovat att återkomma till regeringen framöver med förslag på hur de kan förbättra situationen för sina kunder.

För regeringen är det viktigt att var och en själv ska kunna bestämma hur man väljer att sköta sin ekonomi. För att detta ska vara möjligt krävs ett gemensamt engagemang från samhällets olika delar, där inte minst banksektorn har en central roll att spela.

Per Bolund (MP),

finansmarknads- och konsumentminister

Janine Alm Ericson (MP),

ekonomisk-politisk talesperson