Bucht - dags att gå från ord till handling

Sven-Erik Bucht. Gör om, gör rätt tycker debattörerna.

Sven-Erik Bucht. Gör om, gör rätt tycker debattörerna.

Foto: Per Lundström

Norrbottens län2015-10-22 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"De gröna näringarna är en väg in för nyanlända, det finns ett skriande behov och stor potential att skapa fler jobb inom bland annat skogs-, jordbruks- och trädgårdsnäringen", skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i en tidningskrönika den 20 oktober.

Efter det besked som nått oss angående föreslagen modell för ny indelning av stödområden för mjölkproduktion är vi djupt oroade att vi inte kommer att ha kvar några mjölkproducerande företag vare sig i Övertorneå eller Överkalix kommuner i framtiden. Ifall föreslagen modell införs innebär detta att det skriande behovet av arbetskraft inom jordbruksnäringen i ovannämnda kommuner torde tystna tvärt!

Vi står bakom den tidigare inlämnade skrivelsen från LRF:s Norrlandsgrupp om att föreslagen modell för ny stödområdesbeskrivning har för stora brister och saknar konsekvensbeskrivning.

Det är helt oacceptabelt att enbart SMHI:s temperaturmätningar kan påverka indelning av stödområden. Förändringen är ologisk och oförutsägbar; det kan inte vara så att en mjölkproducent

i Övertorneå eller Överkalix som är belägna vid norra Polcirkeln har samma förutsättningar som kollegan som driver sitt företag någonstans mellan Sundsvall och Umeå! Alla mjölkgårdar inom Övertorneå och Överkalix kommuner tappar intäkter, vissa gårdar upp till 20 procent av intäkterna och det är oacceptabelt. Att det dessutom kommer under tid där mejerimarknaden är extremt ansträngd gör saken naturligtvis ännu värre.

Färre mjölkproducenter innebär mindre mjölk och kött till livsmedelsindustrin i Norrbotten och Västerbotten och eftersom livsmedelsindustrin i länet i huvudsak är förlagd till Luleå innebär förslaget ett hot mot såväl primärproduktionen som livsmedelsindustrin i Norrbottens län, denna fråga är därmed en fråga för hela länet och inte bara en fråga som berör mjölkproducenter i Övertorneå och Överkalix.

Det nya förslaget går tvärt emot de rapporter som finns gällande lantbruket i norra Sverige. EU kommissionen konstaterar i en av sina rapporter att lönsamheten är cirka 70 procent av ett specifikt stödområde i södra Sverige och att det inte hjälper med små förändringar för att få en positiv utveckling av lantbruket i norra Sverige. Det riskerar också att påverka Norrmejeriers invägning negativt. Beroende hur ministern beslutar om nivåerna i de nya stödområdena, kan det komma påverka 10-20 procent av invägningen. Hur ska ministern lösa det uppkomna problemet?

Vi föreslår att ministern tar tillbaka ärendet och rättar till tokigheterna i förslaget, det finns som vi ser det två alternativ:

• Ministern tar tillbaka kartan som ligger i Bryssel för godkännande och gör om och gör rätt, utgångspunkten måste vara att inget mjölkföretag i Norrland ska få sämre villkor mot vad det har i dag.

• Kompenserar de bönder som drabbas av negativa förändringar som konsekvens av den nya kartbilden.

Varför kan och får ett så ologiskt förslag överhuvudtaget läggas fram frågar vi oss?

Svaret finns nog i att vi saknar en nationell strategi och målsättning för såväl primärproduktionen som livsmedelsproduktionen och som ska ligga till grund för beslut inom jordbrukspolitiken.

Vi bejakar det initiativ som ministern tagit om en ny strategi för livsmedelsproduktionen.

Vi vet att strategin tar sin utgångspunkt i primärproduktionen, men alla livsmedelskedjans delar är viktiga och behövs för att skapa en långsiktig strategi som ger jobb och hållbar tillväxt i hela landet.

Ambitionsnivån i dagsläget med den nya strategin är inte så hög, det som sagts och skrivits om den är att vi ska ha ett konkurrenskraftigt jordbruk och att en viss andel av maten i skolköken skall vara ekologisk, det ska även satsas på export för att uppnå tillväxt och öka lönsamheten. Samtidigt är verkligheten den att i dags läget är varannan tugga vi sväljer importerad! Exempelvis har Finland i sin livsmedelsstrategi en målsättning att landet ska vara 80 procent självförsörjande på livsmedel, de har även en beredskap på livsmedel för krissituationer, i Sverige har vi beredskap för ett par dagar. När riksdagen fattar beslut om den nya strategin hoppas vi att ledamöterna kan föreställa sig en krissituation med en mur kring den osynliga ring som omgärdar Stockholm, på vilken sida av muren tror ni att vi skulle hitta klösmärken efter hungriga människor i en krissituation?

För att kommunerna i länet överhuvudtaget ska kunna skriva in ord som närodlat, närproducerat och hållbart i sina livsmedelsstrategier måste den nationella strategin ge oss förutsättningarna för detta. Den måste med andra ord även ge förutsättningar för våra livsmedelsproducenter i kommunerna att även i fortsättningen kunna producera livsmedel av hög kvalitet.

Innan ministern går från ord till handling vad gäller livsmedelsstrategin utgår vi från att ministern och departementets tjänstemän är lika kreativa, i förslaget om mjölkstödet, som ministern verkar kunna vara när det gäller en eventuell energiskattehöjning i norra Sverige. Enligt EU:s lagstiftning verkar den lägre elskatten i norra Sverige vara olaglig. I Norrbottens-Kuriren den 17 oktober på en fråga som lyder: ”Och om det ändå anses nödvändigt ta bort den lägre energiskatten?”, svarar ministern ”då hittar vi alternativ”!

För Övertorneå kommun

Tomas Mörtberg,

kommunstyrelsens ordförande

Tomas Vedestig,

kommunstyrelsens vice ordförande

För Överkalix kommun

Mikael Larsson,

kommunstyrelsens ordförande

Sara Karlsson,

kommunstyrelsens vice ordförande