Byt till Fairtrade på jobbet

Rättvist fika. Luleå kommunfullmäktige har beslutat att Luleå kommun ska servera enbart Fairtrade-märkt kaffe och te i sina verksamheter.

Rättvist fika. Luleå kommunfullmäktige har beslutat att Luleå kommun ska servera enbart Fairtrade-märkt kaffe och te i sina verksamheter.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Norrbottens län2016-05-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 14 maj firas World Fair Trade Day över hela världen och vi i styrgruppen för Fairtrade City Luleå vill ta tillfället i akt att uppmärksamma Fairtrade Sveriges kampanj - Fairtrade på jobbet! Vi konsumerar allt mer mat och dryck utanför hemmet, och en stor del av vårt kaffe och te dricks på våra arbetsplatser. Att byta till Fairtrade är ett enkelt och konkret sätt att bidra till att odlare och anställda i länder som producerar de varor vi konsumerar kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Luleå är en diplomerad Fairtrade City och som en sådan har vi åtagit oss att öka utbud och efterfrågan av Fairtrade-märkta produkter i vår stad. Visst vill du och din arbetsplats, organisation eller företag också vara med och bidra till att de människor som odlar och producerar till exempel det kaffet eller teet vi dricker varje dag ska få det bättre? Visst smakar kaffet godare om vi vet att de som odlat och skördat bönorna har en bra lön och bra arbetsvillkor och att det inte är barn som arbetat i produktionen?

Luleå kommunfullmäktige har beslutat att Luleå kommun ska servera enbart Fairtrade-märkt kaffe och te i sina verksamheter. Hur ser det ut på din arbetsplats? Är kaffet och teet i ert fikarum Fairtrade-märkt?

Välj Fairtrade på jobbet ni också och gör skillnad lite varje dag! Registrera er sedan på fairtrade.se och inspirera andra att göra likadant. Fairtrade på jobbet är ett koncept för alla som väljer att göra skillnad i fikarummet genom att välja Fairtrade-märkta produkter och som stolt vill berätta om det. Som minimum krävs Fairtrade-märkt kaffe, te och socker (eller annan produkt) och att man aktivt ser över möjligheterna att inkludera fler produkter som till exempel chokladdryck eller Fairtrade-märkta bananer i fruktkorgen.

Genom att registrera sig kommer man med på kartan över arbetsplatser som tar socialt ansvar i fikarummet samt erhåller ett välkomstkit och ett diplom från Fairtrade Sverige.

Tillsammans gör vi Luleå ännu mer rättvist!

Styrgruppen för Fairtrade City Luleå

Yvonne Stålnacke, kommunalråd

Anders Bylund, Luleå kommun

Emma Breheim, Luleå kommun

Maria Paulsson, Luleå kommun

Lena Hedberg, Luleå kommun

Daniel Andersson, Ica Kvantum Stormarknad

Urban Winther, Willys

Nicklas Larsson, Luleå Näringsliv AB

Marlene Bolstad, Visit Luleå

Jonas Björnström, Clarion Hotel Sense

Åsa Kangasharju, Café REKOmmenderas

Mona Eriksson, Luleå Domkyrkoförsamling

Katarina Thingvall, Råneå församling

Ulrika Ceder, Nederluleå församling

Sophie Forsberg, Norrbottens Energikontor

Rolf Viklund, Latinamerikakommittén

Tora Mårtensson, student

Camilla Sundberg/Erica Ohlsson, Vårdförbundet