Menar vi allvar med en levande landsbygd med inhemsk livsmedelsproduktion måste vi agera snabbt. Fortsätter utvecklingen har vi snart inga matföretag/lantbrukare kvar. Utgångspunkten måste vara att underlätta, snarare än bestraffa våra företagare, få bort regelkrångel och byråkrati samt betrakta våra matföretagare som entreprenörer. Svensk livsmedelsproduktion har potential att skapa många fler jobb under rätt förutsättningar. För fler jobb behöver vi exportera och dra nytta av en gemensam marknad med fler än 500 miljoner konsumenter. Vi vill se till att fler svenska mattraditioner säljer utanför våra gränser.
För det första står många företagare idag på flera ben, primärproduktion, hotell, gårdsbutik etc. De gör att de har med många olika myndigheter att göra. Dessa vill vi tvinga samarbeta bättre för att främja företagandet. Därför föreslår vi en samverkansgrupp för tillväxt. Vi föreslår också att ansvarig myndighet ska hjälpa företagare att leva upp till regelverket, inte bara utföra kontroll. För att uppmuntra företagande föreslår vi också att vid start av företag bör dispens från kontroll kunna ges under en testperiod. De företag som sköter sig bör också premieras genom lägre avgifter och färre kontroller. Samtidigt måste också bli lättare att ta reda på och att söka tillgängliga EU-stöd.
För det andra tycker jag också att våra äldre, sjuka och barn i skolorna har rätt att ha den underbara lokalproducerade mat som finns runtom i Västerbotten på tallriken. Anna Maria har i EU-parlamentet varit drivande för nya regler i offentlig upphandling. De ska möjliggöra att mindre matföretag kan leverera genom delad upphandling och E-upphandling. Genom möjligheten att ställa krav på hållbar produktionsmetod presenterar vi också vår definition av lokalproducerat. Reglerna ska nu införas i svensk lag och det måste gå snabbas upp för situationen hos många lantbrukare är akut och upphandling innebär en välkommen möjlighet till överlevnad.
För det tredje vill jag att gårdsförsäljning av alkohol tillåts. Det är nödvändigt för att locka turism, skapa jobb och öka tillväxt på landsbygden. I Finland har de fungerande regler för gårdsförsäljning trots statligt monopol. Vi förstår inte varför det ska vara ett problem i Sverige.
För det fjärde behöver våra lantbrukare liknande villkor som resten av Europeiska motsvarigheter. Jag är drivande för ursprungsmärkning av allt kött, var djuret är fött, uppfött och slaktat. Det är ett viktigt steg för att producenter ska kunna profilera sig och för att konsumenterna ska kunna göra ett medvetet val. Vi tar också kampen för ett högre gemensamt djurskydd i EU med nolltolerans mot onödigt användande av antibiotika i djurhållningen. Vi måste se till att alla länder enhetligt genomför de regler vi redan kommit överens om.
Det här några av förslagen i den moderata rapporten ”från jord till bord” jag nu presenterar. Det är dags att ta krafttag och skyndsamt genomföra förslagen för en levande svensk landsbygd. Det gör vi moderater som är partiet för hela landet och för hela svenska folket.