Dagens prissättningsmodell av generiska läkemedel – ”periodens vara” - ger inte de besparingar som ansvarig myndighet Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) hävdar och påstår.
Detta visar Socialstyrelsens senaste rapport, ”Läkemedelsförsäljningen i Sverige – analys och prognos”, gällande prisökningen på äldre generiska läkemedel vars patent gått ut.
I rapporten räknar Socialstyrelsen med uteblivna besparingar på 200 miljoner kronor under 2015 på grund av prisökning på äldre generika. För landstinget i Norrbottens del skulle det innebära uteblivna besparingar på runt en fem miljoner kronor per år.
”Periodens vara” är de generiska läkemedel som alla landets apotek måste kunna erbjuda patienterna. Kriterierna för att ett läkemedel ska bli ”periodens vara” är läkemedelsbolagens inlämnade pris samt garanterad tillgång till läkemedlet. Detta kortsiktiga månadssystem får till följd att patienter måste vara beredda på att det läkemedel som de fick ena månaden, nästa månad kan var ersatt av ett annat likvärdigt läkemedel vilket ofta skapar osäkerhet och förvirring hos patienten.
TLV hävdar att dagens system med ”periodens vara” innebär besparingar på åtta miljarder kronor. Efter påstötningar har TLV berättat hur de kommit fram till siffran åtta miljarder kronor. Det är alltså priset på läkemedlet utan patent jämfört med priset på läkemedlet med patent. Det är samma sak som att jämföra en skruvmejsel med en banan. Då ska man också komma ihåg att all generika som säljs i Sverige kostar cirka 5,5 miljarder kronor per år.
Det finns ett flertal länder inom EU som har lägre priser än Sverige för generiska läkemedel. Ett graverande faktum är att de största tillskyndarna till systemet med ”periodens vara” är de läkemedelsbolag som levererar generiska läkemedel, de som på pappret borde förlora mest.
Under flera år har patientorganisationer, läkare och apoteksbranschen slagits för en modell som för patienten ger färre byten av läkemedel än vad dagens system med ”periodens vara” innebär. Orsakerna är att patienterna ständigt får nya läkemedel som har annat namn, annan färg, annan form men som är samma läkemedel. Detta leder till besvärliga diskussioner mellan patienter, förskrivare och farmaceuter som ändå leder till att patienterna missförstår hur de ska ta sina läkemedel. Troligen tvingas många söka vård på grund av denna felaktiga användning av läkemedel. Kostnaden för felaktig användning av läkemedel uppskattas i dag till cirka 20 miljarder kronor och där dagens system med ”periodens vara” är en bidragande orsak.
För mindre än ett år sedan tillsatte regeringen apoteksmarkandsutredningen. Märkligt nog ska inte utredningen utvärdera systemet med ”periodens vara”, vilket är ett stort misstag. Enligt utredaren Åsa Kullgren vill hon justera apoteksomreglering så att den blir bättre. Det enskilt största hindret för en bättre apoteksomreglering är systemet med ”periodens vara”. Med tanke på stegrade kostnader och ett ökat lidande bland patienter på grund av systemet med ”periodens vara” finns det ett stort behov av att skapa ett nytt utbytessystem på apoteken.
Nu behöver regeringen omgående ge ett tilläggsdirektiv till apoteksutredningen om en reell översyn av systemet med ”periodens vara” och som leder till ökad patientsäkerhet. Om detta inte är möjligt bör regeringen antingen ta med generika i den prisöversyn på läkemedel som redan aviserat eller initiera en helt ny översyn av systemet med ”periodens vara”.
Dagens system innebär att fler patienter på Norrbotten och i övriga Sverige kommer att fara illa på grund av en felaktig användning av läkemedel, fortsatt onödiga kostnader för hälso- och sjukvården och det på grund av ”besparingar” som är kraftigt överskattade.
Stig Tornell,
VD Kronans Apotek
Andreas Rosenlund,
informationsdirektör Kronans Apotek