Dags för en hållbar bostadspolitik

Det är nu dags för beslut som skattevillkorsmässigt jämställer hyresrätten med äganderätten menar debattörerna.

Det är nu dags för beslut som skattevillkorsmässigt jämställer hyresrätten med äganderätten menar debattörerna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norrbottens län2015-11-19 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det stundar landsmöte för Folkpartiet liberalerna. Partiet söker förnya sig i de olika politikområdena inför 2018. Ett av dessa är bostadspolitiken, ett område Hyresgästföreningen värnar om eftersom bostaden är en social rättighet och vi anser att en balanserad bostadsmarknad är nyckeln för ett hållbart samhälle.

Bostadskrisen tilltar eftersom vi har en passiv bostadsförsörjning. Dessutom är hyresrätten skattemässigt missgynnad i jämförelse med andra upplåtelseformer.

På landsmötet har Folkpartiet möjlighet att klubba igenom ett bostadsprogram som tilltalar de 353 000 unga vuxna som är bostadslösa. En sådan hyresgästvänlig bostadspolitik skulle ge kommun och fastighetsbolag bättre förutsättningar för en proaktiv samhällsplanering och bostadsförsörjning.

Företrädare för FP har inför landsmötet tillkännagivit deras bostadspolitiska ambitioner. Bra är att partiet vill se fler bostäder, mindre byråkrati och ökad konkurrens i byggsektorn för att korta byggtiden och sänka produktionspriserna.

Däremot ogillar vi ambitionerna om att avskaffa nuvarande hyressättningsmodell med motiveringen att den är reglerande och att fri hyressättning skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden. Den så kallade hyresregleringen avskaffades redan 1975 och ersattes med en modell där bostadsmarknadens parter förhandlar hyran kollektivt och är en modell som möjliggör lönsamhet för fastighetsägarna och boendetrygghet för landets tre miljoner hyresgäster.

Fri marknadshyra skulle i dag kunna leda till hyreshöjning på mellan 40-60 procent beroende på lägenhet i till exempel Stockholms län. Detta skulle rendera i ökade bostadsbidrag samt sociala bostäder för de som inte har råd med de nya hyresnivåerna. Det senare skulle bidra till ökad segregering och det är verkligen inte vad Sverige behöver, anser vi.

Bostadsmarknaden är en helhet där kostnaderna för olika boendeformer påverkar varandra. Om hyrorna för en stor del av landets tre miljoner hyresgäster höjs kommer också priserna på det ägda boendet att öka. Som en följd av detta ökar också hushållens skuldsättning och vi riskerar en bostadsbubbla, vilket är mycket allvarligt.

Med dagens bostadssituation måste man ställa sig frågan - vad får det kosta att bo? Om en allt större andel av hushållens disponibla inkomst går till boendet minskar hushållens efterfrågan på andra varor och tjänster. Det skulle skada tillväxten i företag som inte har kopplingar till bostadsmarknaden. Hushållens möjligheter att hålla uppe den inhemska efterfrågan skadas, vilket kan bli mycket allvarligt i nästa lågkonjunktur.

Det är nu dags för beslut som skattevillkorsmässigt jämställer hyresrätten med äganderätten. Inför skattefria underhållsfonder för upprustning och öka hyresgästinflytandet vid dyra ombyggnationer. Då ökar vi byggandet, minskar hyresskillnaderna och upprustar även på de boendes villkor. Det är kursen mot en hållbar bostadspolitik där människor får ett hem på rimliga villkor och utan att ställa deras plånböcker mot varandra.

Lillemor Göranson,

ordförande Hyresgästföreningen Norrland

Henry Magnusson,

regionchef Hyresgästföreningen Norrland