Norrbotten är ett stort län. Vi har en vacker skärgård vid kusten och ett fantastiskt landskap i fjällen. Kontrasterna är lika stora som avstånden. Länets 250 000 invånare bor på en fjärdedel av landets yta. Det är en utmaning att bedriva en bra och patientsäker skattefinansierad vård med sådana förutsättningar. Men det är möjligt.
Landstinget står inför ett ekonomiskt stålbad samtidigt som viktiga personalsatsningar måste göras för att säkerställa bra vårdkvalitet i länet. Flera hundra miljoner kronor ska på bara några års sikt sparas in. Den politiska ledningen har varit medveten om dessa problem, men tycks ha väntat på att en lösning ska uppenbara sig från tomma intet och har därför inte vidtagit nödvändiga åtgärder. Någonting håller på att gå sönder. Och det är sjukvården i Norrbotten - norrbottningarna kan inte vänta längre.
Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har under flera år varit oförmögna att hantera det ekonomiska läget i landstinget.
Landstinget har problem med personalförsörjningen både när det kommer till sjuksköterskor och läkare, men även annan typ av personal. Den administrativa bördan har ökat och har lagts på befintlig personal. Läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal bör göra det de är bäst på. Inte saker som annan särskild personal kan utföra utan problem. Samtidigt måste landstinget bli en bättre arbetsgivare. Vårdpersonal är förtjänt av en översikt av bemanning, ökat medarbetarinflytande och förbättrad arbetsmiljö. NLL:s viktigaste resurs är personalen.
Vidare behöver sjukvården i Norrbotten anpassas efter de geografiska och demografiska förutsättningar som finns. Vanliga sjukvårdsinsatser ska finnas nära till hands. Mer avancerad sjukvård kan koncentrera sig på färre orter.
Det är viktigt att primärvården ständigt utvecklas och blir bättre. På fler ställen i Norrbotten bör patienter - som inte är nog sjuka för att vistas på sjukhus, men inte nog friska för hemsjukvård – kunna tas omhand av hälsocentraler i större utsträckning. Ett förbättrat akut omhändertagande, utvecklad primärvård och OBS-platser bör ge förutsättningar att kunna koncentrera våra sjukhus till två. Vi har inte råd att driva fem sjukhus i länet.
Vi är av den uppfattningen att det är bättre att förebygga och vaccinera än att pyssla med hjärt- och lungräddning. Färre, men bättre fungerande sjukhus, med större kapacitet personal- och resursmässigt möjliggör en bättre vård för alla.
Linnéa Ekman,
distriktsordförande MUF Norrbotten
Isak Lundberg,
före detta vice ordförande MUF Norrbotten