Teleoperatören Tele2 drar uppmärksamhet till en lavinartad ökning i användningen av hemliga tvångsmedel från flera statliga myndigheter. Som en av Sveriges fem stora teleoperatörer tar Tele2 ensamt emot 10 000 förfrågningar om privatpersoners förehavanden per månad, meddelade företaget i en debattartikel i Dagens Nyheter den 4 maj.
Med Tele2:s avslöjande har ännu en viktig pusselbit som saknades i Sten Heckschers datalagringsutredning, som överlämnades till regeringen i mars, kommit på plats. Utredningen om datalagring och hemlig övervakning saknar nämligen en begriplig sammanställning av fall där tvångsmedlen använts.
Polisen och Tullverket anges av Heckscher ha använt hemliga övervakning i två narkotikarelaterade fall. Man granskade även Säpo. Man ger sken av att ha granskat 60 fall från en lång tidsperiod. Om Tele2:s siffror är riktiga kan de granskade förfrågningarna i själva verket ha ägt rum under en och samma fikarast.
När lagen om hemlig inhämtning av data från teleoperatörer infördes 2011 var det för att bekämpa grov organiserad brottslighet och systemhotande brott. Man tog bort kravet på föregående domstolsprövning eftersom det bedömdes finnas ett fåtal allvarliga situationer där detta skulle ta för lång tid. Nu vet vi att det i stället handlar om tiotusentals personer per månad som övervakats.
Heckschers utredning har fler brister. Den saknar en genomgång av domstolsprövningar där dylika tvångsmedel ansetts strida mot rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Den slätar över tillfällen då myndigheterna kommits på med att inte hålla sig inom lagens redan generösa ramar. I stället för att uppmärksamma att tvångsmedlet använts oftare än avsett, och i strid mot lagen, föreslår man att fler myndigheter ska få använda de sannolikt människorättsvidriga befogenheterna.
Utredningen är därutöver bara toppen på ett isberg. Statliga offentliga utredningar med Morgan Johanssons och Beatrice Asks kvalitetsstämplar utgör inte adekvata beslutsunderlag för riksdagen. Sedan 2012 har det publicerats nästan 2 500 sidor utredning om hemliga tvångsmedel som samtliga lider av samma systematiska brister. De utreder inte förslagen som läggs, och det som utretts leder inte till förslag. Vi kan inte längre lita på Justitiedepartementet.
Vi står inför en utredningsväsendets kollaps, där utredningsverktyget används för att mörka och dölja beslutsgångar, i stället för att åskådliggöra och motivera dem. Det är allvarligt - allvarligare än tvångsmedelsanvändningen löper amok - för möjligheten att förstå och påverka beslut är grunden i en demokrati.
Amelia Andersdotter,
f.d. Europaparlamentariker för Piratpartiet, grundare av Dataskydd.NET som uppmärksammar tekniska och juridiska förutsättningar för dataskydd och integritet