Under de senaste åren, så även i år, har vi kunnat läsa reportage där personal och fackliga organisationer berättar att det saknas personal i vården. Norrbotten är inte unika i denna situation och det har blivit allt mer utmanande för alla landsting att fylla alla passen under sommarveckorna.
Norrbottens läns landsting har tillsammans med kommunerna sett utmaningen under en längre tid och det har inte varit lättare av att antalet som utbildades till sjuksköterskor och läkare under flera år har varit allt för få. Växlingen av hemsjukvården från landsting till kommunerna har gjort att fler parter konkurrerar om dem med rätt kompetens och behörighet.
Landstinget har under de senaste året gjort allt för att fylla alla vakanser och samtidigt vara en god arbetsgivare där alla ska få sin lagstadgade semester. Socialdemokraterna drev frågan om rätten till lagstadgades semester 1938, då fick alla två veckors betald semester. I dag har alla rätt till fem veckors betald semester och behovet av egen tid, i en tid av högre tempo, har inte blivit mindre. Men nu förväntar vi oss samtidigt att tillgång till omsorg, vård och mycket annat ska vara i gång årets alla dagar. Det var ingen ny situation inför årets sommar och därför har landstingets HR-avdelning tagit ett samlat grepp.
• Norrbotten har i dag landets högsta ingångslön på 24 500 kr för nyexaminerade sjuksköterskor.
• Vi är en attraktiv arbetsgivare där vi kunnat anställa 80 procent av de 46 nyexaminerade sjuksköterskorna från LTU som gick ut nu i juni. Av de 41 möjliga att rekrytera har NLL rekryterat 36. Dessutom har ytterligare 15 nyexaminerade sjuksköterskor anställts från andra universitet. Sammantaget blir det 51 nyrekryterade grundutbildande sjuksköterskor, och många av dem har fått en tillsvidareanställning.
• Vi ger attraktiva ekonomiska erbjudanden till de som tar extra dagar under sommaren eller väljer att ta sin semester vid annan tidpunkt än under sommarperioden.
Den 3 juni i år träffades kommunerna och landstinget för att påbörja en betydligt mer långsiktig strategi att tillsammans jobba med rekrytering, kompetens- och verksamhetsutveckling.
Vi kommer behöva jobba med många nya innovativa lösningar där vi vågar se hur vi använder den samlade kompetensen hos samtliga yrkesgrupper.
Från politiken ser vi gärna processer där vi prövar nya grepp och det behöver vi göra tillsammans med samtliga parter inom vården. Jag är övertygad att med ökad förståelse och kunskap hos civilsamhällets organisationer, och dialog med fackliga företrädare och professionen kommer vi att hitta de nya vägarna.
Det råder inte brista på vilja och engagemang, men det kommer krävas ett förändringsarbete av alla för att vi ska kunna möta vårdens nya möjligheter i en tid där vi kommer att behöva ompröva det vi gjort tidigare.
Anders Öberg (S),
Landstingsråd Norrbotten med ansvar för HR-frågorna