Oron i världen visar klart att svensk livsmedelsproduktion kan snabbt bli både akterseglad och isolerad om Sverige inte ökar sin inhemska matproduktion. Importen av billiga livsmedel ökar ständigt, vilket skapar en svår situation för våra svenska matproducenter. Det blir inte bättre av att riksdagens ledamöter sitter passiva och som starkaste aktivitet njuter av sin bekväma och överbetalda tillvaro.
Det är hög tid att vi som engagerar oss i Sveriges framtida livsmedelsproduktion ger riksdagens ledamöter skarpa signaler om att de måste börja jobba för att begränsa importen av varor som är billiga för att de produceras genom undermåliga miljö- och djurskyddsregler. Det är något fel när billig importmat säljs i Sverige fast den är producerad på ett sådant sätt att den skulle vara olaglig om den producerats i Sverige.
Tänk så många arbetstillfällen som skulle skapas om mjölk och kött producerades av svenska bönder i stället för att importeras. I dag serverar vi tre miljoner offentliga matportioner om dagen i Sverige. Svenska matproducenter måste ta över den marknaden helt och hållet. För att Sverige ska kunna öka sin djur- och livsmedelsproduktion måste vi utbilda fler bönder. Kommunerna måste köpa in närproducerad svensk mat till skolor och äldreboenden. Hinder i vägen är de stelbenta och svårtolkade upphandlingsreglerna. För att undanröja dessa regler och skapa regler för verkligheten måste de styrande i kommunerna jaga på sina riksdagsledamöter som i sin tur måste skruva upp våra EU-politiker.
Mjölkproduktionen i Sverige har en tuff period eftersom det är överskott på mjölk på världsmarknaden. Samtidigt svälter miljoner människor runt om i världen för att de saknar mjölk som är basvaran för all matlagning. Här har FN möjlighet att visa sin handlingskraft genom att finansiera överföring av mjölkpulver till den svältande delen av världens befolkning. Då skulle både svälten och mjölkkrisen få sin lösning.
Landsbygdspartiet oberoende föreslår att:
- naturbruksskolorna ges betydande resurser till att utbilda nya bönder som kan möta efterfrågan på svensk mat när vi höjer kraven på kvalitet och närproducerat.
- medvetenheten hos konsumenterna måste höjas genom direktkontakter mellan producenter och deras kunder. Kosläpp är ett exempel på saklig information under gemytliga former.
- ursprungsmärkning av de livsmedel som säljs i våra butiker är nödvändig för att konsumenterna ska veta vad det är för mat de äter.
- importerade matvaror måste följa svensk lag när det gäller djurskydd och miljö.
Lösningen på problemen är flera svenska matproducenter som ger konsumenterna möjlighet att handla mat med garanterad kvalitet.
Landsbygdspartiet oberoende
Erland Nilsson, Råneå/Luleå kommun
Eva von Heideken, Malmköping
Mari Nilsson, Länna
P-O Lindgren, Näshulta
Alf Karlman, Stora Sundby