Årets avtalsrörelse är avgörande för att vi ska klara av att stärka svensk konkurrenskraft och skapa fler jobb i Sverige och i Norrbotten.
Den tuffa internationella konkurrensen märks allt tydligare. Det är inte bara de stora exportföretagen som utsätts för prispress utan även små och medelstora företag i våra kommuner.
När facken påstår att det finns utrymme för stora lönepåslag utgår de från en verklighet många företagare inte känner igen sig i.
Globaliseringen och digitaliseringen medför möjligheter för svenska företag att nå nya marknader. Men det leder också till att fler människor i fler länder tar upp konkurrensen med svenska företag, inte bara med pris utan också med kunskap och kvalitet. Vi möter en allt hårdare konkurrens från länder där kostnaderna att anställa är betydligt lägre, men där kvaliteten på arbetet en programmerare, ingenjör eller konstruktör utför är likvärdig med den i Sverige.
Hamnar vi i en situation med kapplöpning mellan olika grupper om höjda löner riskerar vi en lönespiral som kastar oss tillbaka till 1970- och 1980-talens höga inflation. På papperet ökade lönerna, men i praktiken var det luft i lönekuverten, eftersom priserna ökade mer än löneökningarna.
Samförståndet mellan parterna kring industrins lönenormering - märket - med start i industriavtalet 1997 var en mycket framgångsrik modell. Sedan mitten av 1990-talet har reallönerna ökat med närmare 60 procent.
Arbetsgivarna verkar tillsammans i avtalsrörelsen för ansvarsfulla avtal där industrin självklart sätter riktmärket för hur höga löneökningarna ska vara. Vi vill att företagsamma människor ska få bättre möjligheter att skapa välstånd och jobb och att fler ska kunna få ett arbete. Det är viktigt för att samhället ska hålla ihop.
Vår förhoppning är att årets avtalsrörelse som påbörjats leder till lönenivåer som tryggar jobben och ger företagen utrymme att anställa. Som ger flexiblare regler som gör det möjligt att möta en föränderlig omvärld med ingångslöner som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden och skapar nya jobb. Vi behöver också ta flera steg mot att i högre grad anpassa lönebildningen utifrån varje företags förutsättningar.
För att säkerställa en positiv utveckling långsiktigt och samtidigt få in fler på arbetsmarknaden måste löneökningarna i årets avtalsrörelse stanna på klart under en procent. Om vi inte lyckas stärka svensk konkurrenskraft är det ytterst jobben i Sverige som står på spel. Låt istället företagen växa och skapa fler jobb i vår region såväl som i andra delar av landet.
Fredrik Kristiansson,
Sveriges Byggindustrier
Jan-Eric Sandberg,
Teknikföretagen
Jenny Moberg,
Almega
Anita Öhrlund,
Maskinentreprenörerna
Jan-Olov Nordström,
Svenskt Näringsliv