En gemensam region för ett starkare Norrland

Foto: FRÉDÉRIC FORSMARK

Norrbottens län2016-08-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet i de fyra norra länen är positiva till en ny regionindelning 2019. Det är redan nu självklart att samarbeta över länsgränserna i norra Sverige. I en större region möjliggörs det samarbete som är nödvändigt för att skapa utveckling, samtidigt som vi får bättre förutsättning att hushålla med våra gemensamma resurser. En gemensam region blir också en starkare röst nationellt och inom EU.

Vi ser att det finns stora utvecklingsfrågor som måste drivas och samordnas, på lokal och regional nivå. Där ingår organiseringen av sjukvården, planering av infrastruktur och kommunikationer, satsningar på företagande, kompetensförsörjning och jobb, samt ökat samarbete inom kultur, utbildning och effektiva åtgärder för minskad miljöpåverkan, energiomställning och klimatanpassning.

Detta är vad Miljöpartiet särskilt vill fokusera på i en gemensam region:

*Främja god vård och hälsa genom bättre nyttjande av sjukvårdens resurser och genom effektivt samarbete inom och mellan hemsjukvård, primärvård och de norrländska sjukhusen. Vi måste värna ett starkt norrländskt universitetssjukhus med högspecialiserad vård. Vi ska också jobba för god kompetensförsörjning i hela regionen och utvecklad vård i glesbygd. Vi vill bygga vidare på det samarbete som redan är väl etablerat i de norra landstingen.

*Skapa mer gynnsamma former för ett offensivt klimat- och miljöarbete med stärkt samordning mellan lokala och regionala verksamheter. Vi måste bli bättre på att nyttja den kompetens som finns i norra Sverige för att skapa hållbara samhällen och för omställningen till 100% förnybar energi. All regional utveckling ska vara hållbar och inom miljöns och klimatets ramar. Vi ser det som självklart att en ny region har detta som utgångspunkt.

*Säkerställa god demokrati. I en gemensam region är det särskilt viktigt att vara omsorgsfull med hur regionen ska organiseras såväl politiskt som verksamhetsmässigt. Det finns goda möjligheter att decentralisera och det är extra viktigt när det handlar om stora geografiska områden. Vi vill att lokalisering av administration och verksamheter ska fördelas på ett sätt som ger balans och växtkraft i hela regionen.

*Ge invånarna goda möjligheter till delaktighet och inflytande. Det ska finnas en nära kontakt med människorna i regionens olika delar. En ny region i norra Sverige måste ha som mål att vara ett föredöme med hög tillgänglighet och öppenhet, som främjar en levande demokrati med kraft underifrån.

*Satsa på infrastruktur och kommunikationer till och inom hela regionen. För sammanhållning och funktionalitet i en förstorad nordlig region är det av största vikt att man kan transportera sig snabbt och hållbart - både inom och mellan olika noder och arbetsmarknader. Det är också viktigt med en väl utvecklad digital infrastruktur. Här måste staten ta ett särskilt ansvar inför en kommande regionindelning. Miljöpartiet vill bidra till att ge vår del av landet de bästa förutsättningarna för ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling!

Karin Österberg,

distriktsordförande (MP) Jämtland Härjedalen

Anton Nordqvist,

vice distriktsordförande (MP) Jämtland Härjedalen

Anna Hildebrand,

gruppledare (MP) Region Jämtland Härjedalen

Annika Eriksson,

distriktsordförande (MP) Norrbotten

Mats Dahlberg,

vice distriktsordförande (MP) Norrbotten

Agneta Granström,

gruppledare (MP) Norrbottens läns landsting

Rickard B Hansson,

distriktsordförande (MP) Västerbotten

Mia Winroth,

vice distriktsordförande (MP) Västerbotten

Robert Winroth,

landstingsråd (MP) Västerbotten

Anders Hård,

gruppledare (MP) Region Västerbotten

Brita Wessinger,

distriktsordförande (MP) Västernorrland

Ninni Smedberg,

vice distriktsordförande (MP) Västernorrland

Eva Andersson,

gruppledare (MP) Landstinget Västernorrland