En kaotisk polisiär vardag

Stort område. Ytan som ska bevakas är 220 000 kvadratkilometer vilket motsvarar jämförelsen av en yta större än Vitryssland framhåller debattörerna.

Stort område. Ytan som ska bevakas är 220 000 kvadratkilometer vilket motsvarar jämförelsen av en yta större än Vitryssland framhåller debattörerna.

Foto: Petra Isaksson

Norrbottens län2016-05-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har det åter hänt. Landsbygden och Norrland får stå tillbaka också då det gäller vår trygghet och polisens möjlighet att klara ut brott.

Det är nu ett faktum att det helt orimliga har blivit verklighet.

Norrland får en sambandscentral i Umeå i stället för som i dag ha fyra stycken. Här finns nästan en miljon invånare, omkring 100 000 anmälda brott. Ytan som ska bevakas är 220 000 kvadratkilometer vilket motsvarar jämförelsen av en yta större än Vitryssland, eller Grekland, Bulgarien eller Danmark. Eller med svenska mått mätt 52 procent av Sveriges yta!

Sambandscentralen, LKC, samordnar all radiokommunikation och akuta samtal. Den är "spindeln i nätet" hos svenska polisen. Sambandscentralen ska värdera, kunna orientera och fördela arbetet i ett ibland undermåligt mobilnät.

Frågan uppstår osökt; hur ska arbetet kunna fördelas på ett rimligt sätt med en enda sambandscentral på en sådan yta?

Detta förslag är alltigenom oerhört ogenomtänkt. Vilken risk- och konsekvensanalys har man gjort? Har man ens brytt sig om att fundera över de långtgående konsekvenserna för medborgarna i slutändan? Se bara på förslagen om minskad fordonspark och en sambandscentral för Norrlands del.

År 2005 hade Sverige 1,9 poliser per 1 000 invånare medan Europa hade 3,5.

I dag sägs att det ska finnas områdespoliser i lokalpolisområdena. Med den nya organisationen ska det finnas minst en polis på 5 000 invånare. Minst betyder många gånger "max" i förhandlingsfrågor. Och vad ska den polisen göra (som inte har bil) eftersom det krävs fem polismän för en bil? Detta gäller utsatta områden. Nästa fråga blir; hur ser det då ut i de icke utsatta områdena? Frågan är om vi är på väg tillbaka på dessa siffror vi hade år 2005?

Polisens arbete ska bygga på att skapa förtroende och polisen ska finnas tillgänglig för allmänheten. Som medborgare ska du känna dig trygg och vara säker på att få hjälp inom en rimlig tid, inte att polisen kommer om två timmar vid en akut situation. Nuvarande utveckling leder till ökade risker för invånarna och för poliserna.

Med andra ord är det hög tid för ansvariga i samhället att agera och ta ansvar för att vår polis ska fortsätta att fungera på ett säkert sätt, även på mindre orter och i landsort/landsbygd.

Landsbygdspartiet oberoende står bakom visionerna om fler poliser närmare medborgarna och en tydligare styrning. Det vi nu ser är i stället en kaotisk polisiär vardag med ökad arbetsbelastning och bristande lokalkännedom, samtidigt som besluten fattas allt längre bort.

Tänk om och tänk rätt! Tänk närservice åt alla, på bästa sätt!

Landsbygdspartiet Oberoende

Erland Nilsson

Hillevi Sandström

Roger Andersson