En skattereform för hyresrätten

Boende. Det måste byggas fler hyresrätter med rimliga hyror menar debattörerna.

Boende. Det måste byggas fler hyresrätter med rimliga hyror menar debattörerna.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Norrbottens län2015-09-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är snart dags för Centerns partistämma och Folkpartiets landsmöte. Partierna kommer var för sig att diskutera bostadspolitik och andra viktiga samhällsfrågor. Detta är mycket bra, eftersom vi har en bostadskris. Bostadskrisen gör att priserna på det ägda boendet ökar till den grad att flera aktörer varnar för en bostadsbubbla. Hyrorna för nyproducerade hyresrätter ligger på nivåer som de flesta människor inte klarar av.

Hyresrätten har en balanserande effekt på hela bostadsmarknaden och påverkar prisbilden på andra boendeformer. Det finns inga genvägar. Det måste byggas fler hyresrätter med rimliga hyror. För att åstadkomma detta krävs en skattereform för hyresrätten. Bolag som hyr ut hyresrätter trippelbeskattas genom att de betalar fastighetsskatt, bolagsskatt och skatt på utdelning. Bolagsskatten innebär att bolagen får skatta om de sätter undan pengar för framtida underhåll. Skatteuttaget vid nyproduktion är betydande.

Bostadsbristen och höga kostnader för boendet skadar tillväxten och företagandet. Företag får svårt att rekrytera personal, då det saknas bostäder. Höga kostnader för boendet gör att hushållen får sämre möjligheter att konsumera annat. Många företag får då sämre möjligheter att sälja sina varor/tjänster och skapa nya jobb.

Bostadskrisen försämrar också samhällets möjligheter att ge skydd åt människor som söker sig till Sverige från krig och förtryck. Var ska de människor som kommer till Sverige bo och hur ska de ha råd?

En del företrädare för partierna framför att marknadshyror och ett avskaffande av det kollektiva förhandlingssystemet skulle bidra till att lösa bostadskrisen. Vi vet att detta inte är fallet. En jämförelse med prisutvecklingen på bostadsrätter visar vad som skulle hända. Marknadshyror skulle medföra kraftigt ökade hyresnivåer och öka segregationen i samhället.

Ibland påstås att Sverige har hyresreglering. Detta är felaktigt. Vi har ett system med bruksvärdeshyror där hyrorna fastställs genom förhandling mellan en organisation av hyresgäster och fastighetsägare. Det finns inte något förhandlingsmonopol, men många hyresgäster vill bli företrädda i sin hyresförhandling.

I en undersökning där 13 av de största bostadsföretagen (tio privata och tre kommunala bolag) deltog framkom en samstämmig bild av vad som är hinder för att bygga fler hyresrätter. Endast två av bolagen ansåg att en friare hyressättning skulle öka bostadsbyggandet. Det handlade i stället om höga bygg- och produktionskostnader, dyra byggrätter, skattemässig obalans mellan upplåtelseformer, dålig planberedskap och svårighet att få lån för att finansiera hyresrätter.

Tre miljoner människor bor i hyresrätt. Kostnaden för boendet måste sänkas och det måste byggas mer. Det krävs långsiktighet och blocköverskridande överenskommelser. Det behövs en skattereform för hyresrätten.

Lillemor Göransson och Henry Magnusson,

ordförande respektive regionchef Hyresgästföreningen Norrland