Engagemang fyller inte vakanserna

Det är bra att vi har ett landstingsråd som är engagerat men det engagemanget har bevisligen inte räckt för att 
fylla vakanserna i vården, skriver debattören.

Det är bra att vi har ett landstingsråd som är engagerat men det engagemanget har bevisligen inte räckt för att fylla vakanserna i vården, skriver debattören.

Foto: Bertil Ericson / TT

Norrbottens län2015-07-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte roligt att vara personal eller patient i vården i sommar. När den nedåtgående spiralen för Norrbottens landsting slår nya bottenrekord gräver landstingsrådet Anders Öberg (S) kanske lite väl djupt i lådorna för att hitta några ljuspunkter.

I hans debattartikel i tisdagens Norrbottens-Kuriren gick han tillbaka ända till 1938 och slår sig för bröstet för socialdemokraternas arbete för två veckors lagstadgad semester, vilket väl knappast är något som är relevant för dem som kämpar i vården i sommar.

När han dessutom bedyrar att det inte saknas varken vilja eller engagemang till att få bukt med sommarproblemen så funderar man ju vad det egentligen är som saknas hos vår landstingsledning?

För ansvaret för att man återigen misslyckas att upprätthålla den sjukvårdsverksamhet vi Norrbottningar ska kunna kräva under sommartid är inget Anders Öberg kan ducka för. Situationen under sommartid är egentligen bara ett allvarligt symtom för grundsjukdomen som handlar om hur situationen med vakanser i vården ser ut under det övriga verksamhetsåret. För att klarar en vettig sommarbemanning för våra anställda och en patientsäkervård så är det vårt långsiktiga arbete som attraktiv arbetsgivare som måste stärkas.

Från Folkpartiets sida har vi under hela förra året varnat för att vi skulle kunna hamna i en liknande personalbristbaserad kris som vi nu är i och vi har utifrån detta också lagt förslag på åtgärder.

En förbättrad personalsituation ska byggas runt en satsning på mer marknadsmässiga löner i våra bristyrken, men också vara bredare med en generell översyn av förmåner och arbetsvillkor. Nya möjligheter till karriärtjänster i vården och ett bättre ledarskap kan också långsiktigt förbättra landstingets och vårdens attraktivitet för ungdomar på väg ut i yrkeslivet.

Men det handlar också om landstingets organisation. Vi ska inte producera all vård själva när andra vårdgivare gör det billigare och bättre. För att kunna säkerställa en god vård för våra äldre multisjuka behövs det en översyn av vilka andra patient- och diagnosgrupper som kan resa för sin specialistvård.

För många människor mitt i yrkeslivet som drabbas av en väl definierad och åtgärdbar åkomma är det fullt möjligt att resa till Umeå eller Stockholm för att få en snabb behandling istället för att hamna i någon av Norrbottens vårdköer eller ta upp en plats på sjukhuset för någon som behöver den bättre.

Det är bra att vi har ett landstingsråd som är engagerat men det engagemanget har bevisligen inte räckt för att fylla vakanserna i vården. Det vi behöver mer av är förändringsvilja och nytänkande. För när vi som arbetsgivare prioriterar vår personal kommer det också tydligt våra patienter till godo.

Jens Sundström (FP),

Oppositionslandstingsråd