Som första län i landet har nu hela Norrbotten tillsammans - landstinget och samtliga 14 kommuner - i några år på bred front arbetat i, med och för att stärka jämställdheten mellan kvinnor och män på alla nivåer och i hela livet. Tillsammans satsar vi på utbildningar, kvalitetssäkrar verksamheterna, dokumenterar och presenterar i det så kallade "Jämställdhetsmagasinet" alla framgångsrika projekt och utvecklingsarbeten. Vi har också instiftat ett årligt jämställdhetspris på 100 000 kronor. Och har ovanpå detta hunnit med en hel del till. Ändå är det nu dags att höja ribban ytterligare!
2008 skrev Norrbottens läns landsting under den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män (den så kallade CEMR-deklarationen) och 2014 kunde Norrbotten bli det första län, där samtliga av länets 14 kommuner och landstinget tillsammans arbetar för att skapa ett jämställt län där vård, skola och service ges på lika villkor till kvinnor och män.
Hundratals projekt inom områden som hälsa, miljö, arbetsmarknad och infrastruktur har utvecklats utifrån den i år tioårsjubilerande deklarationen.
Och förutom allt som räknas upp i inledningen granskar vi här i Norrbotten bland annat styrning och ledning så att vi säkrar att vi har mål satta för både tjejer, killar, kvinnor och män. Vi följer fortlöpande statistik och gör olika andra gemensamma insatser för att bryta stereotypa yrkes- och studieval.
Ändå kan vi i dag lätt konstatera att det är långt kvar till ett jämställt samhälle där kvinnor och män kan forma sina liv på lika villkor. Vi läser fortfarande nästa varje vecka om mäns våld mot kvinnor och barn, vi ser fortfarande att unga kvinnor flyttar från länet. Vi ser fortfarande löneskillnader och stora könsrelaterade klyftor i pensionskuvertet. Vi ser att tjejer slutar idrotta tidigare än killar och vi ser på allt för många håll en omjämställd resursfördelning inom kultur och fritid. Vi har fortfarande höga ohälsotal för unga kvinnor och målet med 50 procent kvinnor på chefs- och ledaskapsposter inom näringslivet är fortfarande långt borta.
Därför vet vi att vi inte bara måste och ska fortsätta arbetet. Nu är det dags att höja ribban!
Fler verksamheter i kommuner och landsting måste jämställdhetsintegreras. Det påbörjade arbetet kring kvinnors och mäns hälsa måste stärkas liksom dialogen med medborgarna. För ett fortsatt framgångsrikt arbete för jämställdhet och lika villkor för alla är grunden för Norrbottens och regionens utveckling och tillväxt. Det vi hittills gjort är bara första steget mot målet: en jämställd region!
Helena Stenberg,
kommunalråd Piteå
Anders Öberg,
landstingsråd Norrbottens läns landsting
Fotnot: Arbete med att följa upp kommunernas och landstingets jämställdhetsarbete sker i den politiska ledningsgruppen för jämställdhet med ledamöter från kommunerna och landstinget.