Regeringen vill öka byggandet, bland annat genom att lätta på regelverket. Men i ett fall går de i motsatt riktning: kommunerna ska få bestämma bostädernas upplåtelseform i detaljplanen. En sådan reglering skulle påverka byggandet under många decennier framöver och göra det svårare att bygga bostadsrätter och villor.
Läget på bostadsmarknaden är mer ansträngt än på mycket länge. I Boverkets bostadsmarknadsenkät vittnar rekordmånga kommuner om bostadsbrist.
Vad beror bostadsbristen på? Förklaringarna är många. Klart är dock att den kommunala planläggningen länge stått i vägen för ett ökat bostadsbyggande. Statliga bestämmelser och komplicerade utredningar gör att processerna drar ut på tiden.
Det var för att få fart på planläggningen och öka markanvisningarna som den förra regeringen tillsatte den så kallade planprocessutredningen i början av 2014. Och utredningens betänkande, som överlämnades till regeringen för ett år sedan, innehåller mycket riktigt förslag som syftar till att förenkla processerna, till exempel möjligheten för kommuner att begära bindande planeringsbesked från länsstyrelsen.
Det utredningsförslag som skulle få störst konsekvenser för bostadsmarknaden pekar dock i en helt annan riktning. Utredarna vill nämligen ge kommunerna möjlighet att bestämma upplåtelseform redan i detaljplanen. Med andra ord ska kommunerna kunna förbjuda byggherrar från att bygga bostadsrätter och egnahem – och förhindra att lägenhetsinnehavare ombildar sina bostäder till bostadsrätter.
Det handlar alltså inte bara om att villkora markanvisningar, vilket kommunerna redan har möjlighet att göra. Kommunerna ska få bestämma vilken typ av bostäder som ska byggas på privat mark.
Förutom att förslaget innebär ett osannolikt ingrepp i äganderätten motverkar det utredningens syfte: att göra det enklare att bygga. En detaljplaner gäller i många år framöver, ibland upp emot ett sekel - och processen för att ändra dessa är omfattande.
Om vi ska kunna bygga bort bostadsbristen måste det bli enklare att bygga bostäder som människor efterfrågar, inte svårare. Ändå har regeringen med utredningsförslaget i sitt program för ökat bostadsbyggande.
Det är dags att man ger besked: Tänker man gå vidare med förslaget? Eller lämnar man det där det hör hemma: i sopkorgen?
Ulrika Blomqvist,
vd Bostadsrätterna