EU lyckades vid sitt extrainsatta rådsmöte i fredags, den 30 september enas om att "snabbratificera" Parisavtalet. Vilket fick klimatkommissionär Canete att triumfatoriskt uttala:
”They said Europe is too complicated to agree quickly. They said we had too many hoops to jump through. They said we were all talk. Today's decision shows what Europe is all about: unity and solidarity as member states take a European approach, just as we did in Paris."
I veckan ska EU-parlamentet rösta om ratificeringen, innan rådet formellt kan fatta beslut och överlämna ratificeringsdokumenten till FN.
I nuläget har 61 länder, som svarar för knappa 48 procent av utsläppen godkänt avtalet. När EU, med 12 procent av de globala utsläppen, lämnar in sina dokument nås 55 procentsspärren avseende utsläpp och avtalet träder i kraft.
Men innan dess, på söndag närmare bestämt, kommer också Indien, 4,5 procent av utsläppen att ratificera avtalet.
Sammantaget innebär detta att avtalet kommer att träda ikraft redan i år. Ambitionen EU-ordföranden Slovakien är att ratificeringen ska vara helt klar till den 7 oktober, vilket innebär att klimatmötet COP22 i Marrakesh blir det första mötet för Parisavtalets parter, och EU får vara del av dessa möten. Exakt hur förhandlingsmötena om de ännu oklara delarna av Parisavtalet kommer att se ut i Marrakesh får vi återkomma till.
Den eventuella nesan av att inte vara med när Parisavtalet träder ikraft har uppenbart påskyndat EU-processen. Risken för att skamset behöva stå utanför har fått EU att på ett okarakteristiskt vis komma samman och nå ett beslut snabbare än de flesta trodde. Även om det ska ha krävts ett möte mellan fyra ögon med den polske ministern och klimatkommissionär Canete, så gick även Polen med på att snabbratificera. Det har annars funnits en rädsla för att just Polen skulle använda brådskan för att förhandla sig till fördelar i den pågående förhandlingarna om EU:s klimatpaket för 2030.
Förfarandet innebär att EU frångår principen om att samtliga länder ska ratificera avtalet nationellt innan EU som enhet gör det. Sverige kommer att den 12 oktober i riksdagen fatta beslut om ratificering.
Nu återstår en förhoppning om att brådskan att få avtalet att träda ikraft följs av brådska att genomföra nödvändiga åtgärder.
Viktiga datum:
2 oktober: Indien ratificerar.
7 oktober: EU behöver ratificera för att första mötet för Parisavtalets parter ska hållas i Marrakesh.
7-18 november: COP22 i Marrakesh.
Daniel Engström Stenson
Klimatanalytisk expert, Fores