Den senaste tiden har en rad felaktiga påståenden om flygets utsläpp lyfts i debatten - nu senast av miljöminister Åsa Romson på Dagens industris debattsida den 12 maj. Påståendet att utsläppen från svenskars flygresor skulle ha fördubblats under de senaste 20 åren stämmer inte.
Detsamma gäller Romsons påstående att utsläppen skulle vara i samma storleksordning som utsläppen från personbilstrafiken, något som inte stämmer enligt Sveriges officiella statistik som dessutom redovisas till FN. De senaste 40 åren har utsläppen per passagerarkilometer de facto minskat med över 70 procent.
Samtidigt måste vi konstatera att såväl klimatfrågan, som flyget och utsläppen måste ses ur ett globalt perspektiv. Sverige står för en promille av världens samlade utsläpp. Av den promillen utgör inrikesflyget 0,9 procent. Det är kring detta som mycket av den svenska debatten kretsar. Flyget ingår sedan 2012 i EU:s handel med utsläppsrätter och Sverige har varit drivande för en global handel inom FN och ICAO. Något som kommer att förhandlas och förhoppningsvis beslutas redan nästa år. Vi välkomnar att Sverige fortsätter att driva på arbetet på global nivå istället för att införa nationella särregler.
Resultatet av att stå exempel med svensk flygskatt blir en snedvridning av konkurrensen till fördel för utländska flygbolag. Många av de länder som tidigare infört olika former av flygskatter har dragit tillbaka dem, som exempelvis Nederländerna som inom loppet av ett år såg BNP minska med elva miljarder kronor som en direkt följd. Införandet av flygskatt leder även till ett stort antal förlorade arbetstillfällen, framförallt inom besöksnäringen - när turister väljer andra destinationer i Europa och Norden. Resan till Sverige blir helt enkelt för dyr. En svensk flygskatt måste vägas mot andra långt mer effektiva ekonomiska styrmedel och åtgärder för minskade utsläpp i hela samhället som undviker att försämra svensk konkurrenskraft.
Svensk flygnäring tar ansvar och har bidragit till utvecklingen av gröna inflygningar, nya motortyper, alternativa bränslen, klimatsmarta flygplatser och fjärrstyrd flygtrafikledning. Bara under kommande år investerar svenska flygbolag närmare 28 miljarder kronor i nya och effektivare flygplan. Vi vill uppmana Åsa Romson att stödja svensk flygteknisk forskning och initiativen kring biobränsle för flyg. Det är genom innovation, istället för pålagor som vi minskar utsläppen.
I dagarna startas initiativet Fly Green Fund för att få igång marknaden för flygningar i Norden med biobränsle. Målet är ett fossilfritt inrikesflyg och tillverkning av bioflygbränsle i Norden av lokala råvaror. Det skulle ge Sverige en världsledande position inom hållbart flyg. Detta och många andra tekniska lösningar finns. Om Romson är intresserad av fakta och forskning i stället för antaganden så finns det en väg klar där vi utan att riskera jobb och turistintäkter kan leda vägen för ny och miljöanpassad innovation på flygområdet.