På torsdagen besökte den socialdemokratiska gruppen i riksdagens kulturutskott Filmpool Nord i Luleå för att diskutera den filmproposition som regeringen lade fram för några veckor sedan. För oss socialdemokrater är det viktigt att vi har en filmbransch i Sverige som speglar hela landet och finns i hela landet. I utvecklingen och produktionen av svensk film spelar därför regionala produktionscentrum som Filmpool Nord en central roll.
Norrbotten är med sina unika naturupplevelser och kulturella särdrag väl lämpad för filmproduktion. Som hem till två av Sveriges nationella minoritetsspråk - samiska och meänkieli - kan film som produceras här vara en särskilt viktig bärare av identitet och språk. Länets kvaliteter kan också göra det attraktivt för utländska produktioner som söker just det unika som Norrbotten kan erbjuda.
För oss socialdemokrater är det viktigt att filmpolitiken främjar såväl den svenska filmens kvalitet som förnyelse. Det kan gälla både själva hantverket och filmens konstnärliga värden. En stark och dynamisk filmbransch, präglad av konstnärlig frihet, är avgörande för en framgångsrik produktion av svensk film. Vi vill därför ge den professionella filmproduktionssektorn goda förutsättningar att verka och utvecklas.
Men den svenska filmmarknaden är liten och gemensamma insatser är därför nödvändiga för att upprätthålla en hög nivå på svensk film. Vi socialdemokrater vill därför utveckla de offentliga stöd som branschen behöver. Men filmpolitiken kan samtidigt inte genomföras utan en livskraftig bransch. Symbiosen mellan branschen och politiken är därför helt grundläggande för svensk films fortsatta framgång.
Sverige ligger långt framme när det gäller regionala satsningar på produktion av långfilm. Regionernas andel av finansieringen av svensk långfilm har ökat tiofalt sedan mitten av 1990-talet och det är idag mycket få långfilmer som produceras utan regional finansiering. Här är de satsningar som gjorts av regionala produktionscentrum som Filmpool Nord av särskilt stor betydelse. I och med att finansiella satsningar villkoras med att filmen helt eller delvis spelas in i regionen skapas arbetstillfällen samtidigt som kompetens och infrastruktur för filmproduktion upprätthålls och utvecklas.
De statliga och regionala stöden och investeringarna blir därmed allt mer avgörande för svensk films framtid. Det finns ett stort värde i att det finns en mångfald av offentliga aktörer med olika mål och ambitioner. Men samtidigt är det viktigt att alla offentliga stöd och investeringar samspelar så att de gemensamt bidrar till en välfungerande filmproduktion. En nära samverkan mellan stat och den regionala nivån är därför av stor betydelse.
Socialdemokraterna vill utveckla samverkan med svensk films olika aktörer på olika nivåer för att fortsätta att utveckla en kreativ och livskraftig bransch. Och då är det särskilt viktigt för den nationella nivån att tar till vara på den kunskap och erfarenhet som finns hos exempelvis Filmpool Nord.
Gunilla Carlsson (S),
vice ordförande, riksdagens kulturutskott
Maria Stenberg (S),
landstingsstyrelsens ordförande