Alla vet att världen står inför stora utmaningar när det gäller klimatförändringarna. Företagen är starkt engagerade i den frågan och vill bidra till lösningarna. Men det kräver att företagen kan utveckla sina verksamheter dels för att sänka utsläppen här i landet men kanske ännu mer genom att exportera varor och tjänster till länder som har sämre förutsättningar. Här i Sverige behöver vi se till de förutsättningar vi har och inte försvåra för företagen.
Sverige är ett glesbefolkat och avlångt land.
Vi har en särskild utmaning med att få hela landet att leva. En väl utvecklad flyginfrastruktur med flygplatser runt om i landet gör det möjligt att driva företag och verksamheter även utanför storstäderna. Vår turismnäring kan växa. Våra företag kan rekrytera rätt kompetens. För många av oss betyder flyget också inte bara att vi kan komma till och från jobb, utan också att vi kan hälsa på nära och kära.
TNS Sifo har på uppdrag av Svenskt Näringslivs genomfört en undersökning om hur vi företagare skulle uppleva ett införande av en flygskatt. Resultatet i Företagarpanelen visar att vi är väldigt oroade. Många möten med leverantörer, kunder eller samarbetspartners går helt enkelt inte att genomföra utan flyg.
Goda flygförbindelser med täta avgångar och rimliga priser har mycket stor betydelse för vår konkurrenskraft. Många av oss har anställda som flyger i tjänsten. Att ersätta flygresorna med telefon- eller videomöten, tågresor eller bilresor är i det närmaste omöjligt.
Ett införande av en flygskatt skulle också innebära att vi företagare i norr skulle få försämrad konkurrenskraft gentemot våra viktigare konkurrenter. Vi skulle också få svårare att rekrytera medarbetare eller andra nyckelpersoner som bor på annan ort när möjligheterna att resa med flyg försämras.
Vi förstår också att det inte bara är vi företagare som får en sämre möjlighet till resor om flyget försämras i norr utan även många statliga och andra offentliga verksamheter får en sämre verksamhet om kostnaderna för transporter ökar kraftigt.
Frågan om flygskatt är självklart inte bara en fråga för oss som är företagare i norr eftersom Sverige ligger där det ligger i utkanten av norra Europa. När askmolnet från Island stängde flygtrafiken i Sverige under en tid fick det mycket negativa konsekvenser för hela det svenska näringslivet. Affärer görs mellan människor och för att vi ska kunna skapa jobb i Sverige krävs det att vi kan resa och träffa våra kunder kostnadseffektivt.
Gjorda beräkningar visar att en flygskatt skulle minska inrikesflyget med närmare 20 procent. Med färre resenärer finns risk att avgångar eller flyglinjer ställs in och hela flygplatser kan hotas av nedläggning. Det vore förödande för näringslivet i norr men också för alla andra som har valt att bo norr om Dalälven. Företagen i Norr och i Sverige, behöver snarare förbättringar av våra villkor för att vi ska kunna bidra till att skapa fler jobb – inte försämringar!
Men flyget knyter inte bara ihop Sverige och oss svenskar med varandra. Det binder oss samman med världen och gör det möjligt för turister att komma hit och uppleva vår del av världen. Ishotellet i Jukkasjärvi är ett bra exempel på turistanläggning som lockar besökare från hela världen. Det möjliggör också för oss svenskar att resa utomlands, till exempel på en välbehövlig solsemester.
De länder som tidigare infört olika former av flygskatter har sedan dragit tillbaka dessa. Skälet till detta har varit negativa konsekvenserna för människor, jobb och företag. Det visar att flygskatt är dåligt. För oss i det glesa Sverige skulle effekterna antagligen bli ännu värre.Flyget knyter samman Sverige och skapar därmed goda möjligheter till ökad tillväxt och jobb i hela Sverige.
Vi företagare måste säga ifrån, så att regeringen tänker om. I ett avlångt och glest befolkat land som Sverige är det fel att införa skatter på avstånd. Oavsett om det gäller flygskatter eller kilometerskatter/slitageavgift för tung trafik. Sverige skulle inte bli mindre med en skatt på avstånd, men väl försämra möjligheterna för att hela Sverige ska leva.
Vårt förslag är helt enkelt att regeringen lägger ned utredningen om flygskatt och istället tillsätter en utredning som visar hur vi kan utveckla företagsamheten i hela Sverige, inte minst i norr.
Staffan Johansson,NEAVA AB, Luleå
Anders Hermanson,BnearIT AB, Luleå
Maud Spencer,Svalson AB, Piteå
Tord Berggren,Sanmina AB, Örnsköldsvik
Torbjörn Hahlin,Dorotea Mekaniska AB, Dorotea
Lars Brandt,Seaflex AB, Umeå
Adam Brånby,Woolpower Östersund AB, Östersund
Susanne Andersson Pripp,Hotell Ett, Östersund
Peter Gerdin,Gerdins Group, Mjällom