Veckan innan jul antog FN:s säkerhetsråd en resolution om en fredsplan i Syrien. Dödandet och lidandet i Syrien måste få ett slut. Därför är säkerhetsrådets resolution ytterst välkommen. Men att stridigheterna har fått fortgå under så många år visar att FN:s arbete måste förbättras.
FN har unika förutsättningar att samla världens länder för att finna hållbara lösningar på många av vår tids globala utmaningar.
Men FN i dag är inte samma organisation som för 70 år sedan. FN-systemets möjligheter att verka för fred hindras ofta av politiska motsättningar. För att främja FN:s huvuduppgift att upprätthålla internationell fred och säkerhet har Nya moderaterna fattat fyra beslut för våra mål och inriktning för Sveriges roll i FN.
Som den utdragna konflikten i Syrien visar, behöver FN för det första bli bättre på att tillvarata sin huvuduppgift att upprätthålla internationell fred och säkerhet och värna de grundläggande principerna. Arbetet i FN:s säkerhetsråd blockeras många gånger av de permanenta medlemmarnas veto. Ryssland har fram till resolutionen nyligen blockerat initiativ i säkerhetsrådet rörande inbördeskriget i Syrien eftersom Putin stödjer president Assad. Säkerhetsrådets struktur förlamar FN:s viktigaste uppdrag. Sammansättningen i FN:s säkerhetsråd behöver därför förändras för att bättre spegla världen som den ser ut i dag och vetorätten behöver ses över.
För det andra behövs ett starkare FN som värnar om principen om ansvar att skydda. Vi ska vara pådrivande för att nå fred och försoning i konfliktdrabbade länder. Sverige ska därför fortsatt vara redo att bidra till militära fredsfrämjande insatser.
För det tredje behöver FN drivas av värderingar. Ett demokratikrav för medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter är därför ett måste. FN:s råd för mänskliga rättigheter ska granska medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna. Tyvärr finns tydliga brister i rådets uppbyggnad. Det är i längden inte hållbart att ett granskande råd av mänskliga rättigheter delvis består av länder som själva konsekvent bryter mot dem.
För det fjärde behövs ökad effektivitet och transparens inom FN. I vissa fall dubblerar FN-organen varandras uppgifter, vilket leder till otydliga ansvarsförhållanden och dålig resursanvändning. Inom det multilaterala biståndet drev Sverige under Alliansregeringen aktivt frågorna om bättre resultatredovisning, ökad kostnadseffektivitet, ökad transparens, förbättrat antikorruptionsarbete samt ökat ansvarsutkrävande. Det påverkade FN i en bättre riktning och detta arbete måste fortsätta.
Den svåra konflikten i Syrien är ett i raden av exempel som visar på behovet av omfattande reformer i säkerhetsrådet och stärkt kapacitet att ingripa vid inomstatliga konflikter. Vi ska ställa krav på effektivitet, transparens och värderingar i vårt FN-arbete. Givetvis gäller detta också i arbetet för en svensk plats FN:s säkerhetsråd.
Karin Enström (M),
utrikespolitisk talesperson samt vice ordförande riksdagens utrikesutskott