Norrbottningarna måste kräva en folkomröstning inför regionreformen. Den innebär nämligen att vi får Umeå eller Sundsvall som regionhuvudstad. Norrbotten blir en utkant av ”gnälliga glesbygdsbor som inte förstår regionens bästa”.
Det var enkelt för Gustav Vasa 1542 att lägga Norrland under sig med ett kungabrev. I det väldiga glest befolkade området fanns ingen Nils Dacke och inga styvnackade västgötar eller dalkarlar som gjorde uppror. Där visste nästan ingen om att de blivit undersåtar i dåvarande diktaturen Sverige.
När länsindelningen med kungens befallningshavare i 21 län genomfördes 1634 av greven Axel Oxenstierna var det inte så många fler i norr som hade en susning om det. Och med all säkerhet var det okänt för majoriteten av norrbottningarna att Norrbottens län bröts ur Västerbotten under missmodets år 1810.
Och nu är det på väg att hända igen. I dag är det inte kungar och baroner, utan den politiska adeln med civilminister Ardalan Shekarabi i spetsen, som har bestämt sig för att Norrbotten ska slås ihop i en region med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Och det ska ske redan 2019 efter att Norrbotten förberetts som egen region 2017.
Makten över Norrbotten kommer att flyttas till Umeå eller, ännu värre, Sundsvall, staden som aldrig utvecklas av egen kraft. Norrbottensledamöterna – inklusive Niklas Nordström – kommer att ses som gnälliga bypolitiker som man inte behöver bry sig om. Ärenden till regionparlamentet kommer att utredas av tjänstemän bosatta i regionhuvudstaden. Deras omvärldsbild är hemorten.
Luleås lovande utveckling kommer att bromsas när myndigheter, företag och högutbildade flyttar till regionhuvudstaden. Utanför Luleå kommer stängning av skolor och badhus att accelerera.
Det finns avskräckande exempel på kommunnivå i forna kommuncentra; Karungi (1967), Junosuando, Tärendö, Korpilombolo, Töre, Råneå och Harads (1971) har blivit döende byar.
Vanligt folk har visserligen numera tillgång till all information, men för vuxna är senaste dokusåpan viktigare än regionreformer. Ungdomarna är, som en lärare uttryckte det träffande, luststyrda och lusten styr dem mot underhållning på Youtube och senaste Minecraft-spelet. Politik är inte lustfyllt.
Den politiska adeln kommer att driva igenom storregion Norrland lika lätt som någonsin Gustav Vasa och Oxenstierna. Liberalerna är de enda som protesterar, men vilket inflytande har de?
Den politiska adelns idé är att demokrati ska drivas som storföretag med stordriftsfördelar. Men demokrati betyder faktiskt folkstyre och demokratin dör när beslutsfattarna flyttar allt längre bort.
Region Norrbotten med folkstyre blir bra, särskilt om regionen tar makt från statliga ämbetsmän på länsstyrelsen, som idag har horribel makt över lokala frågor.
Vem tar tag i frågan om folkomröstning? Kanske Liberalerna?
Lars Pekka,
journalist och debattör