Ofta sägs det att dagens pensionssystem diskriminerar kvinnor. Det är dock en felaktig förenkling. Både det allmänna pensionssystemet och de olika kollektivavtalade tjänstepensionssystemen är jämställda i den bemärkelsen att män och kvinnor behandlas lika och tjänar in sin pension enligt samma regler. Att många kvinnor halkar efter beror på något annat.
Var tredje kvinna i Sverige arbetar i dag deltid. Det finns naturligtvis olika förklaringar till det. En del arbetar deltid för att de själva valt det, men merparten har ofrivilligt hamnat i deltidsfällan. Det leder ofrånkomligen till en lägre ekonomisk ersättning vid pension då den allmänna pensionen baseras på de livsinkomster en individ får under hela sitt yrkesverksamma liv.
De ekonomiska skillnader som finns i pensionskuverten hos män och kvinnor är i första hand en återspegling av de skillnader som finns på svensk arbetsmarknad.
TCO har under decennier påtalat det orimliga i att arbeten som traditionellt utförs av kvinnor värderas lägre än arbeten som utförs av män. Otrygga och tidsbegränsade anställningar är dubbelt så vanliga bland kvinnor som män. Kvinnor tar ut merparten av föräldraledigheten, är oftare hemma med sjuka barn och arbetar deltid i högre utsträckning än män. Sammantaget innebär detta att kvinnors livsinkomst blir lägre än männens och pensionen därmed bristfällig för en stor andel kvinnor i Sverige.
Vi välkomnar att regeringen, inom ramen för den pågående pensionsöversynen, beslutat att analysera hur jämställda pensioner ska uppnås. Det är absolut nödvändigt att ta ett helhetsgrepp på de ojämställda pensionerna. Samtidigt är det viktigt att understryka att analysen inte enbart fokuserar på pensionssystemet som sådant. Det är i grunden villkoren för kvinnor på svensk arbetsmarknad som behöver reformeras.
TCO vill se en utveckling där kvinnors möjlighet till karriär och ett hållbart familjeliv stärks. Där kvinnodominerade yrkesgrupper får en lön som står i proportion till den utbildning, det ansvar och de krav som ställs i yrket. Där befogenheter och resurser på arbetsplatsen motsvarar den belastning som yrket innebär. Där kompetensutveckling och omställningsmöjligheter är en naturlig del. Där välutbildade kvinnor i både offentlig och privat sektor kan göra lönekarriär och lägga grunden för en trygg pension när den yrkesverksamma tiden avslutas.
För att detta ska förverkligas krävs en jämställd arbetsmarknad. En arbetsmarknad där ofrivilligt deltidsarbete inom kvinnodominerade yrkesgrupper ersätts av heltidstjänster och där arbetsmiljön förbättras för alla – inte minst för de kvinnor – som i dag inte mäktar med att arbeta heltid.
Då kan fler kvinnor få en god löneutveckling och i framtiden en pension som de kan klara sig på. Det är bra för den enskilde individen, välfärden och tillväxten i Sverige.
Thomas af Bjur
Teamchef TCO