Svenska och norrbottniska teknik- och industriföretag är en stor del av vår samhällsutveckling. Inom dessa företag finns en mängd kreativa och spännande jobb, både i Sverige och utomlands.
Sverige står inför en stor utmaning att fylla behovet av medarbetare med kvalificerad industrirelevant utbildning.
Fram till år 2025 går cirka 30 procent av de som i dag arbetar inom teknik- och industribranschen i pension. Samtidigt går allt fler svenska företag på export. Med en global marknad ställs högre krav på kompetensförsörjningen till företagen. I takt med en mer avancerad produktion ökar behovet av kvalificerade medarbetare, både tekniker och ingenjörer.
Analyser av arbetsmarknaden 2016 flaggar för ett stort behov av medarbetare inom teknik- och industribranschen. Det är här Teknikcollege kommer in. Genom en nära koppling mellan utbildning och arbetsliv får studerande på en Teknikcollegecertifierad utbildning en god bild av hur arbetslivet ser ut redan innan avslutad utbildning.
Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Genom ett nära samarbete med regionens företag utformas innehållet i utbildningar så att det passar industrins behov nu och i framtiden.
Utbildningsbakgrunden för medarbetare i industrin har över tid förskjutits mer mot minst treårig gymnasieutbildning och längre eftergymnasial utbildning. Industrin utvecklas ständigt och här måste kompetensen följa med. Arbetsuppgifter och ansvarsområden kräver generellt sett bredare kunnande, det vill säga teoretiska praktiker och praktiska teoretiker.
Maskinparker är i stor utsträckning datorstyrda. Medan maskinoperatören ofta är programmeringskunnig bevakar och styr processoperatören arbetet via kontrollrummet. Vi ser även nya organisationskulturer som ofta grundas på en arbetsstruktur med självstyrande grupper.
En vanlig missuppfattning är att yrkesprogrammen på gymnasiet inte ger behörighet till vidare studier. Alltså att dörren är stängd. Men så är inte fallet. Du bestämmer själv vad du vill göra i framtiden. Resultatet av din utbildning inom Teknikcollege är att du blir anställningsbar men också redo att söka vidare till fortsatta studier vid universitet eller yrkeshögskola. Eller varför inte bli gymnasieingenjör och läsa det fjärde året på Teknikprogrammet, T4? För det är ju så att de med en teknisk inriktad utbildning finns ett nästintill oändligt antal yrkesvägar.
Eva Lindbäck,
Luleå kommun
Anders Wäppling,
Teknikcollege Norrbotten/IUC Norrbotten
Maud Spencer,
Svalson
Anders Abrahamsson,
NordTool
Jan-Eric Sandberg,
Teknikföretagen