När barn och unga nu har gått på sommarlov här i Norrbottens län ska de och deras föräldrar vara trygga i att de kommer tillbaka till en skola som ger kunskap och rustar inför framtiden. En skola som lägger grunden för en bra start i livet och förbereder dem för jobb eller fortsatt utbildning. Moderaterna har därför presenterat flera nya förslag för att Norrbottens län och Sverige ska ha en modern skola med tydligt fokus på kunskap.
Barn behöver tidigt få utrymme till lek och lärande. Moderaterna föreslår därför att den allmänna förskolan utökas till att gälla från två års ålder, i stället för dagens tre år. Det skulle innebära att familjer här i Norrbottens län och resten av landet får möjlighet till avgiftsfri förskola för sina barn 15 timmar i veckan redan från det att barnet är två år gammalt.
Vi vill även se mindre barngrupper i förskolan och vill utöka stödet för detta till en miljard kronor per år. Stödet ska särskilt premiera de förskolor som arbetar aktivt med språkinlärning.
Samtidigt krävs mer kunskap i grundskolan. Därför vill vi bland annat öka undervisningstiden i matematik och införa programmering från första klass. Vi vill öka antalet karriärtjänster med ytterligare 5 000 lärare. Och vi vill göra en extra satsning på särskilt skickliga lärare i utanförskapsområden.
Samtidigt bör alla elever ha samma möjligheter att delta i sommarskola, oavsett i vilken kommun man bor. Den som halkar efter ska få hjälp. Och det gäller alla. Moderaterna vill därför satsa 300 miljoner kronor, dubbelt så mycket som regeringen, på att elever som behöver ska erbjudas sommarskola redan från årskurs 6.
Att alla skolor ska vara bra skolor kräver dessutom ordning och reda med bättre tillsyn och uppföljning. Det handlar om att Skolinspektionens granskningar ska bli tydligare och följa en betygsskala. Skolinspektionen ska också kunna ta över ansvaret för svagpresterande skolor. Samtidigt föreslår vi ett särskilt kunskapskontrakt som innebär att Skolverket ska kunna erbjuda nationella resurser, till de skolor som inte klarar kunskapskraven, för åtgärder som ska stärka kunskapsresultaten.
En modern kunskapsskola som utvecklas i takt med att samhället förändras lägger grunden för fler jobb, fler vägar in på arbetsmarknaden och fler chanser till bättre utbildning. Det är avgörande steg för ett Norrbottens län och ett Sverige som kan mer.
Tomas Tobé,
partisekreterare (M)
Camilla Waltersson Grönvall,
skol- och utbildningspolitisk talesperson (M)