Försvarsmakten - en självklar och naturlig del i samhället

Militärparad genom stan. Bilden från nationaldagsfirandet i Boden 2012.

Militärparad genom stan. Bilden från nationaldagsfirandet i Boden 2012.

Foto: Håkan Zerpe

Norrbottens län2015-04-13 11:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På sociala medier har de senaste dagarna pågått en debatt kring Försvarsmaktens närvaro i Umeå i samband med kommunens gemensamma nationaldagsfirande. Det som framgått är att Gammlia (Västerbottens museum) tillsammans med Umeå kommun inte vill att Försvarsmakten deltar i deras nationaldagsfirande, då man ska välkomna nya medborgare i samband med ceremonin. Motivet till varför försvaret inte tillåts delta är att man vill att alla ska känna sig välkomna utan att någon skulle kunna känna sig hotad, då det är många som kommer från krigssituationer. Det finns ingen skyldighet för en arrangör att tillåta Försvarsmakten att delta i ett event, utan det är upp till arrangören att fritt bestämma.

Uppsåtet i Umeå är förmodligen vällovligt, men enligt min mening felaktigt och det blir faktiskt än mera galet då det skapar känslan av att försvaret är något farligt som medborgarna behöver vara rädda för.

Det svenska försvaret ska verka för fred och för att vårt oberoende bevaras. Försvaret ska värna vår frihet att själva forma vår rättsordning och vår kultur. Om Sverige blir angripet, skall vi med vapenmakt hindra att landet faller i angriparens hand och till det yttersta försvara vårt land. Försvaret har som uppgift att skydda svenska medborgare och det är väl det som ”nya medborgare” söker, någon som skyddar dem. Utan försvar, utan polis, utan rättsväsende finns inte förutsättningar för en självständig demokratisk stat med trygghet för alla. Därför är och måste Försvarsmakten vara en självklar och naturlig del i det svenska samhället och det är därför som jag tycker att man tänker fel vid planeringen av nationaldagsfirandet i Umeå.

Jag ifrågasätter inte att nya medborgare eller asylsökande kan ha eller har våldsamma erfarenheter, men här har vi i Försvarsmakten en hemläxa som måste göras bättre. Det ställer än större krav på att Försvarsmaktens personal står upp och tillsammans med andra myndighetsföreträdare, riksdags/lokalpolitiker och skola tydligare förklarar, berättar och visar att i Sverige så är myndigheter med våldsmonopol inte medborgarnas fiender utan dess försvarare.

I detta nu tjänstgör en stor mängd svenskar runt om i världen för att bidra till fred och för att skydda mänskliga rättigheter, inte minst i Afghanistan, i det krigshärjade Mali och snart i Irak. Det är verkligen något som jag tycker att vi som svenskar ska vara både tacksamma och stolta över.

Vid Bodens kommuns nationaldagsfirande 2014 fick jag förmånen att som företrädare för Försvarsmakten hälsa välkommen, det är jag fortfarande väldigt tacksam och glad för. Det gav mig också möjligheten att som stolt representant, tillsammans med kommunen, kunna tacka bodensarna för deras stöd, men också möjligheten att tacka Försvarsmaktens personal och de frivilliga som bidrar till Försvarsmaktens viktiga och samhällsbärande funktion.

För oss handlar det inte bara om att säga att yttrandefrihet och människovärde ska försvaras, vi är också beredda att med våra liv göra det.

Jag tjänstgör i Försvarsmakten och jag försvarar dig!