Statsminister Stefan Löfven besöker Norrbotten och förväntas bland annat träffa partivänner, äta surströmming och besöka ett och annat företag i Luleå, Piteå och Älvsbyn.
Tyvärr verkar det inte bli något besök i Jokkmokk där ett 40-tal anställda på Vattenfall Accounting för stunden oroar sig för sin framtid på företaget. Detta då Vattenfall överväger att flytta jobben, möjligen utomlands.
Det är beklagligt, då ett eventuellt förverkligande av Vattenfalls övervägande skulle få mycket kännbara konsekvenser för kommunen.
Det finns dock fler näringspolitiska landsbygdsfrågor som är högaktuella och väl värda att diskutera nu när statsministern kommer till ett riktigt landsbygdslän i norra Sverige.
De allra flesta är överens om att de hårt arbetande företagarna utgör själva fundamentet i att skapa fler jobb och genom det utveckla den egna hembygden.
Företagarnas förutsättningar är därför av absolut största vikt om man vill se en levande landsbygd.
Tyvärr Stefan Löfven har din regering steg för steg lanserat ett direkt angrepp på den svenska landsbygden, bland annat det Norrbotten du i dag besöker.
Med anledning av det finns fyra centrala frågeställningar som du bör kunna besvara i samband med ditt besök i Norrbotten.
1. Din regering vill se en kilometerskatt, alltså en skatt på avstånd på lastbilstransporter. Avstånd finns det, som bekant, gott om i Norrbotten. Regeringens utredare har presenterat en modell där kostnaden skulle bli 26 kronor per mil som en lastbil kör. För företagaren kommer den genomsnittliga tunga lastbilen i Norrbotten beläggas med 85 000 kronor i kostnadsökningar varje år. Dessa kostnader gör att priser på skogsråvara stiger, företagen tappar konkurrenskraft och skog som ligger en bit från sågverk drastiskt tappar i värde. Hur ska Norrbottens näringsliv tackla detta?
2. Din regering föreslår utökat sjuklöneansvar för företagarna. Ni menar att de företagare som redan betalar oerhört höga skatter för att staten ska ta trygghetsansvar nu också ska betala 25 procent av sjuklönekostnaden. Ni tar därmed betalt för trygghetssystemet från två olika håll. Hur tror du att det påverkar möjligheterna att anställa en person för en småföretagare i Morjärv, Haparanda eller Jokkmokk?
3. Låt oss gå tillbaka till de hotade jobben i Jokkmokk. Du brukar slentrianmässigt uttrycka dig i termer av ”nu är det slut på skattesänkningarna” för att motivera egna skattehöjningar som gör det dyrare att driva företag och anställa. Tyvärr blir konsekvensen att det blir väldigt dyrt och riskabelt att driva företag och anställa personal utanför storstäderna, då marknaden är liten. Vilka åtgärder planerar du för att göra det mindre gynnsamt att flytta jobb utomlands och mer attraktivt att starta och driva företag även på landsbygden?
4. Bara i Jokkmokk betalas årligen över 600 miljoner kronor in till staten i form av fastighetsskatt på vattenkraften. Kommunens naturtillgångar exploateras och nationen Sverige får så väl god tillgång på energi som ekonomiska resurser, men borde inte åtminstone delar av dessa rikedomar stanna i kommunen? Hur ser du på möjligheten att pengar som kommer från fastighetsskatten på industrifastigheter och elproduktionsenheter ska tillfalla de regioner där den betalas in?
Centerpartiet tror inte att landsbygden utvecklas av att alla möjligheter att utveckla den egna bygden beskattas bort och kompenseras med bidrag som är många gånger lägre än vad man betalar in till statskassan.
Därför måste näringslivsklimatet förbättras, kilometerskatten stoppas och en utredning för hur fastighetsskatten kan bli mer lokal tillsättas.Gärna omgående.
Majvor Sjölund,
distriktsordförande, Centerpartiet i Norrbotten
Helena Lindahl,
näringspolitisk talesperson, Centerpartiet
Anders Åkesson,
infrastrukturpolitisk talesperson, Centerpartiet