Antalet anmälda butiksrån med skjutvapen har ökat med cirka 50 procent jämfört med förra året. Vapnen som används är nästan uteslutande illegala. Trots detta får inte Tullverket resurser att stoppa den stora införseln av skjutvapen till Sverige.
Svenska tulltjänstemän har gång efter annan slagit larm om att de tvingas undvika att kontrollera vissa fordon som passerar gränsen. Skälet till detta är att tulltjänstemännen helt enkelt inte vågar ingripa, om det är kända kriminella i bilen.
Denna situation beror inte minst på att tulltjänstemännen saknar tjänstevapen att försvara sig med, men också på att tullen är underbemannad, särskilt på kvällstid. Tullen har rätt att få hjälp av polis vid behov, men det tar ofta alldeles för lång tid innan förstärkning är på plats. Dessutom har inte tulltjänstemännen tillåtelse att stoppa fordon med fler passagerare än antal tullare på plats. Detta är de kriminella gängen givetvis medvetna och fyller därför bilen, vilket gör att tullen måste låta fordonet passera. Trots att problemet är välkänt har personaltätheten minskat avsevärt under senare år.
Den bristande gränskontrollen får till följd att inte bara droger och andra smuggelvaror förs över gränsen, utan också tunga vapen. Dessa vapen används sedan vid gänguppgörelser, butiksrån och sprider skräck i samhället.
Man skulle kunna tro att de ansvariga politikerna är ointresserade av kontrollera vapnen i Sverige. Så är dock inte fallet. Legala vapen som används till jakt och målskytte är ytterst reglerade och licensinnehavarna får ständigt nya regler att förhålla sig till. Dessutom förbjuds allt fler legala vapentyper. Detta trots att nästan inga legala vapen har använts vid kriminell verksamhet. Syftet är nog snarare att politikerna vill visa handlingskraft.
Redan i augusti rapporterade Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att butiksrånen med skjutvapen har ökat markant, med hela 50 procent jämfört med föregående år. Detta trots att kontanthanteringen ständigt minskar. I augusti hade hela 175 butiker rånats med skjutvapen. Föga förvånande beror ökningen enligt experter på den stora tillgången på handeldvapen.
Många småbutiker har redan svårt att få sin verksamhet att gå runt. När rånrisken ökar tvingas butiksägarna till dyra investeringar för att garantera sin säkerhet och personalens säkerhet. Men företagarna betalar höga skatter och förväntar sig därmed med rätta att statsmakten ska stävja brottsligheten.
Att politikerna kommer undan med att skära i tullverksamheten, trots de direkta effekter detta får för både individer och samhället i stort, är skrämmande. Det är en närmast omöjlig uppgift att leta rätt på de vapen som redan tagits in i landet. Just därför bör regeringen se till att tullen får de befogenheter och resurser som krävs för att sätta stopp på inflödet av nya vapen. Att skjuta problemet på framtiden kommer både att bli dyrare och farligare.
Mattias Holmström,
kommunikationsansvarig, Den Nya Välfärden
Adam Rydström,
företagarombudsmannen, Den Nya Välfärden